Predsjednik Bugarske poziva na dijalog Zapada i Rusije i očuvanje ujedinjene Evrope

21. Jan 2017. | 13:33 | NV
radev

Novoizabrani predsjednik Bugarske Rumen Radev koji će stupiti na dužnost u nedelju, položio je jučer zakletvu pred parlamentom i pozvao na obnavljanje dijaloga Rusije i Zapada što je, kako je rekao, omogućeno i izborom Donalda Trumpa za predsjednika SAD.

“Očigledna je kriza izmedju NATO-a i EU s jedne strane, i Rusije s druge strane. Jačanje konfrontacije nije način da se to riješi. Hladni rat je žalosno iskustvo iz prošlosti”, rekao je novi predsjednik, izabran 13. novembra, uz podršku socijalista.

“Rezultat predsjedničkih izbora u Sjedinjenim Američkim Državama i nove političke prilike u svijetu nude nadu za brzo obnavljanje dijaloga”, dodao je on.

Radev koji je tokom predizborne kampanje govorio da je za ukidanje sankcija protiv Rusije i da smatra da je Krim “napravila Rusija”, rekao je da je njegova uloga šefa države da “ne ojača zabrinutosti i da se ne traži neprijatelj, već da se snagom asocijacija (kojima pripada Bugarska) pomogne rješavanje krize”.

“Ujedinjena Evropa mora se očuvati po svaku cijenu”, rekao je budući predsjednik čija zemlja će u prvoj polovini 2018. godine preuzeti mjesto rotirajuće predsjednice Evropskog vijeća.

“Kriza migracija zahtjeva utvrdjenu zajedničku evropsku politiku”, dodao je on i izjasnio se za reviziju sporazuma iz Dablina “koji obodnim zemljama Unije pripisuju ulogu tampon-zone”.

Bugarska koja se graniči sa Turskom, treba da “odlučno ojača svoje granice i zaustavi ilegalnu trgovinu migrantima”, rekao je Radev.

Predsjednik Bugarske, koja je parlamentarna republika, izabran direktnim glasanjem, u suštini ima samo moralni autoritet. Međutim Radev, bivši komandant Ratnog vazduhoplovstva, bez političkog iskustva, imaće važnu ulogu narednih mjeseci jer je vlada desnog centra Bojka Borisova podnijela ostavku posle njegove pobjede na predsjedničkim izborima.

Sljedeće sedmice, Radev mora raspustiti parlament i odrediti datum za prijevremene izbore, vjerovatno krajem marta, a imenovaće privremenu, tehničku vladu.

 

NV / Beta / foto bnt.bg

Na vrh