Predsjednik Evropske komisije Juncker priznao da postoji razlika u kvalitetu robe za istok i zapad Evrope

27. Jul 2017. | 17:58 | NV
European Union Commission President Jean-Claude Juncker holds a press conference following a meeting with the French prime minister at the EU headquarters in Brussels on March 23, 2016. / AFP / THIERRY CHARLIER        (Photo credit should read THIERRY CHARLIER/AFP/Getty Images)

Predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker priznao je nakon susreta sa slovačkim premijerom Robertom Ficom u Briselu da zaista postoji problem dvostrukih aršina za namirnice i robe namijenjene Zapadu i postkomunističkim članicama EU, prenosi agencija Patria.

Juncker je ocijenio da taj problem nije beznačajan i da je ta praksa različitog sastava neprihvatljiva, ali je rekao da vjeruje da neće biti potrebno da se zbog toga uvode novi evropski zakoni.

“Evropska komisija smatra da problem različitih proizvoda istog imena nije beznačajan, posvetiće mu punu pažnju”, kazao je Juncker na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Ficom, javlja slovačka televizija TA3.

Ta praksa da u suhomesnatim prerađevinama za nove Evropljane ima manje mesa i više aditiva iako je cijena gotovo ista, a nekad je na Zapadu i manja, ili da prašak za pranje bolje pere na zapadu Evrope nego na istoku, za Evropsku komisiju je neprihvatljiva, ali po riječima Junckera za sada nisu potrebni za to posebni novi propisi, iako ih ubuduće ne isključuje.

“Za mene ja najvažnije da je Evropska komisija priznala problem i da će raditi na tome da se on riješi. Nema veze kako će ga rješavati. Svejedno mi je da li je mačka crna ili bijela, glavno je da lovi miševe”, kazao je danas Fico.

Slovački premijer je odbacio tvrdnje da se radi o smješnom problemu i istakao je da se nada kako će praksa prema kojoj se Slovaci pretvaraju u Evropljane nižeg reda prestati.

Češka je prva zemlja koja je provela istraživanja sastava namirnica i roba kako bi dokazala da se radi o dvostrukim pravilima. Nakon nje to su uradile i Slovačka i Rumunija.

Istraživački testovi su pokazali da građani istočnih evropskih zemalja za isti iznos novca od nadnacionalnih kompanija dobijaju proizvode znatno slabijeg kvaliteta.

 

NV / NAP

Na vrh