Predsjednik Katalonije najavio referendum o nezavisnoti od Španije

18. Dec 2016. | 11:30 | NV
carles-puigdemont-

Predsjednik Katalonije Carles Puigdemont, rekao je u subotu kako će se iduće godine održati referendum o nezavisnosti te sjeveroistočne španske pokrajine bez obzira što je prošle sedmice španski ustavni sud zabranio njegovo organiziranje, javlja Hina, prenose regionalni mediji.

“Budućnost Katalonije se piše s ‘D’, početnim slovom od riječi ‘Demokratija'”, izjavio je Puigdemont u glavnom katalonskom gradu Barceloni prisustvujući jednom stranačkom događaju. “Organizirat ćemo referendum 2017. Bez greške”, poručio je okupljenim zagovornicima samostalne Katalonije, regije sa 7,5 miliona stanovnika i vlastitim jezikom.

Prošle sedmice je ustavni sud u Madridu ponovio kako je organiziranje referenduma nezakonito te da bi organizatori mogli snositi posljedice. Prema ustavu Španije, usvojenom 1978., referendumi se mogu organizirati jedino na razini čitave zemlje. Regionalni katalonski parlament, u kojem većinu imaju pobornici odcjepljenja, donio je deklaraciju prema kojoj bi stanovnici Katalonije, vjerojatno u septembru iduće godine, izašli na biračka mjesta.

Potpredsjednica španjolske vlade Soraya Saenz de Santamaria, koja je u subotu bila na sastanku u Barceloni, rekla je kako katalonska vlada nema mandat za organiziranje referenduma. “Španska vlada je i vlada Katalonije i Katalonaca. Tu smo kao njihov predstavnik i sagovornik”, dodala je.

Španska vlada desnog centra prošli mjesec je preuzela novi četverogodišnji mandat te se protivi referendumu koji bi mogao ugroziti cjelovitost zemlje. Tri od četiri najveće stranke u špankom parlamentu ne podržavaju nastojanja katalonske vlade i parlamenta, a time i promjenu ustava koji bi dopustio referendum.

 

NV / Hina / foto elconfidencial.com

 

Na vrh