Predstavnici Kantona Sarajevo prisustvovali obilježavanju Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta

28. Jan 2017. | 10:48 | NV
foto 5

Ministar pravde i uprave Mario Nenadić, ministar kulture i sporta Mirvad Kurić i ministar unutrašnjih poslova Vedran Mulabdić, prisustvovali su jučer komemorativnoj akademiji povodom Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta, u organizaciji Jevrejske zajednice u BiH.

“Odlukom Ujedinjenih nacija iz 2005. godine, 27. januar se oblilježava kao dan sjećanja na žrtve holokausta i u našoj zemlji. Jako mi je drago što imamo priliku da ga danas obilježimo uz podršku Vijeća ministara BiH i Vijeća Evrope za BiH i na taj način podsjetimo svijet na najveći zločin 20. vijeka, zločin holokausta koji je odnio više od šest miliona života Jevreja, samo zato što su bili drugačije vjere i nacije. To najbolje pokazuje do čega sve može da dovede netolerancija među ljudima i to treba da bude lekcija svima nama”, izjavio je ovom prilikom predsjednik Jevrejske zajednice u BiH Jakov Finci.

Da se zlo holokausta više nikada i nikome ne ponovi, univerzalna je poruka upućena sa ove komemorativne akademije kojoj su prisustvovali brojni domaći i međunarodni zvaničnici.

Ministar Nenadić je istakao da je ovo važan događaj za Kanton Sarajevo i BiH.

Podsjetio je da je na današnji dan 1945. godine oslobođeno više od 7.500 zatvorenika iz koncentracionog logora Aušvic u Poljskoj u čemu se, između ostalog, ogleda simbolika obilježavanja ovog datuma.

“Više od 450. godina prošlo je od dolaska Jevreja u BiH a jevrejski narod postao je dio Sarajeva u svakom pogledu. Brojne sarajevske ulice i institucije nose imena Jevreja koji su dali veliki doprinos u istoriji grada. Poznate su sarajevske jevrejske porodice Elazar, Finci, Samokovlija, Osmo, Albahari, Blum, Danon i brojne druge”, naveo je ministar Nenadić.

Prema historijskim dokumentima, Jevreji su u Sarajevo doselili još 1565. godine kao Sefardi i potomci Jevreja iz Španije i Portugala. Aškenaška sinagoga, Muzej Jevreja, sarajevska Hagada, Jevrejski hram i druga brojna obilježja života Jevreja na području BiH i Sarajeva kroz historiju i danas prenose sve ljepote Sarajeva, njegovu multietničnost i multikulturalnost, širom svijeta.

“Jevrejska nacionalna manjina, kao najbrojnija, djeluje i u okviru Vijeća nacionalnih manjina KS u skladu sa Zakonom o pravima pripadnika nacionalnih manjina. Važno je napomenuti i Jevrejsko kulturno-prosvjetno i humanitarno društvo ‘La Benevolencija’ koje daje ogroman doprinos djelovanju jevrejske zajednice u svim segmentima života”, istakao je ministar Nenadić uz poruku da će Kanton Sarajevo i dalje brinuti o očuvanju, kroz vijekove poznate i dokazane multietničnosti i suživota svih svojih naroda.

Program obilježavanja Dana sjećanja na žrtve holokausta nastavljen je polaganjem cvijeća na Starom jevrejskom groblju “Borak” na spomenik stradalim Jevrejima, otvaranjem nove postavke izložbe “Pravednici među narodima” u Muzeju Sarajeva, te izložbe “Logori u kojima su stradali Jevreji iz BiH” u Galeriji Novi Hram.

 

NV

Oznake:

Na vrh