Predstavnici vlasti održali sastanak sa članovima Udruženja RVI paraplegičara KS: Otkloniti arhitektonske barijere za osobe s invaliditetom

16. Mar 2017. | 09:00 | NV
DSC_0001

Na inicijativu Udruženja ratnih vojnih invalida-paraplegičara Kantona Sarajevo, premijer KS Elmedin Konaković organizovao jučer je sastanak o temi “Otklanjanje arhitektonskih barijera na području Kantona Sarajevo za osobe s invaliditetom”. Uz članove ovog udruženja, sastanku su prisustvovali nadležni kantonalni ministri saobraćaja i prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Mujo Fišo i Čedomir Lukić, kao i predstavnici ministarstava unutrašnjih poslova i boračkih pitanja, Grada Sarajevo i lokalnih zajednica u Kantonu Sarajevo.

Uklanjanje arhitektonskih barijera u javnim i privatnim objektima, kao i u vozilima javnog saobraćaja neki su od zahtjeva članova Udruženja RVI-paraplegičara upućeni nadležnima ovom prilikom.

“Tražimo sistemsko rješenje za te probleme, jer smo svakodnevno suočeni sa raznim preprekama koje nam onemogućavaju kretanje, prisustvovanje kulturnim i sportskim manifestacijama u gradu. U većini javnih objekata ne postoje liftovi ili adekvatni prilazi, parkinzi predviđeni za invalide se uzurpiraju”, naveo je Elvis Sudar, predsjednik Udruženja RVI paraplegičara.

Članovi ovog udruženja ukazali su i na potrebu dosljednog provođenja zakona i propisa koji garantiraju prava ovim osobama na prilaz objektima i neometano kretanje te su, između ostalog, zatražili i aktivniji angažman nadležnih inspekcijskih organa, u smislu njihovog djelovanja po prijavi i identificiranja stanja na terenu.

Predstavnici Kantona i lokalnih zajednica detaljno su razmotrili ovu problematiku u svim njenim segmentima sa predstavnicima Udruženja, uz zajednički zaključak da se svi pojedinačni zahtjevi što prije dostave Vladi Kantona Sarajevo na razmatranje. Dogovoreno je, između ostalog, da će Udruženje napraviti spisak svih javnih i privatnih objekata koji su od značaja za njih, sa opisom stanja i barijerama, te ga uputiti Vladi u cilju iznalaženja rješenja.

Iskazana je i spremnost učesnika sastanaka da svako u svom domenu provodi zakonska rješenja koja garantiraju uslove za samostalan i siguran prilaz i kretanje osobama s invaliditetom u javnim i privatnim objektima, a koja između ostalog podrazumijevaju  i vođenje računa o tome pri izdavanju dozvola za građenje objekata. Također, najavljene su i aktivnosti nadležnih kantonalnih minsitarstava saobraćaja i unutrašnjih poslova na otklanjanju zloupotrebe i uzurpiranja parking mjesta predviđenih za sobe s invaliditetom u Kantonu Sarajevo.

“Ovo je prvi put da ozbiljno i zajednički pristupamo ovoj problematici. Na osnovu vaših zahtjeva Vlada KS će sačiniti jedan akcioni plan i djelovati prema prioritetima. Sutra ćemo organizirati i sastanak sa inspekcijama tim povodom”, naglasio je ovom prilikom premijer Konaković.

 

NV

Na vrh