Premijer Malezije Najib Razak: Svijet mora zaustaviti genocid nad Rohinja muslimanima

4. Dec 2016. | 13:14 | NV
najib-razak

Premijer Malezije Najib Razak pozvao je međunarodnu zajednicu da zaustavi “genocid” nad muslimanima u Mijanmaru, gdje traju progoni Rohinja muslimana, prenosi presstv.ir.

Najib Razak se pridružio na ulicama Kuala Lumpuru grupa od oko 5 hiljada ljudi koji su demonstracijama podržali Rohinja muslimane u Mijanmaru.

“Svijet ne može sjediti i gledati kako se događa genocid”, izjavio je Najib Razak te pozvao Ujedinjene nacije, Međunarodni krivični sud i Organizaciju islamske konferencije da pomognu u zasutavljanju stradanja muslimana u Mijanmaru.

Malezijski premijer prozvao je i Aung San Suu Kyi, pitajući je šta je ona uradila da bi zaustavila ova stradanja muslimana u Mijanmaru. Podsjetimo, Aung San Suu Kyi je liderka Nacionalne lige za demokratiju u Mijanmaru koja ima većinu u parlamentu, a ona je i dobila Nobelovu nagradu za mir. Najib Razak se upitao “koja je namjena Nobelove nagrade” koju je dobila Aung San Suu Kyi?

U subotu je malezijsko ministarstvo vanjskih poslova osudilo zločine nad Rohinja muslimanima u Mijanmaru nazivajući ih “etničkim čišćenjem”, podsjeća presstv.ir.

Rohinja muslimani, koji je oko 1,1 milion u Mijanmru, suočavaju sa sa progonima i ubistvima od strane većinskih budista. U zadnjem valu nasilja na hiljade Rohinja muslimana pobjeglo je u susjedni Bangladeš nakon što su vojska i različite bande krenule u osvetu za ubistvo policajaca za koje smatraju da su ubijeni od pripadnika Rohinja muslimana.

 

NV / foto sea-globe.com / EPA

Na vrh