Premijer Pakistana doputovao u BiH

20. Dec 2016. | 22:44 | NV
sharif

Premijer Pakistana Nawaz Sharif doputovao je danas u trodnevnu službenu posjetu Bosni i Hercegovini, a na zračnoj luci u Sarajevu dočekala ga je brojno bh. izaslanstvo u kojem je bio i ambasador BiH u Pakistanu Nedim Makarević.

Službeni dio posjeta počinje sutra, a predviđeno je da se Sharif susretne s članovima Predsjedništva BiH kao i članovima Kolegija oba doma Parlamentarne skupštine BiH, piše Fena, a prenose domaći mediji.

Također, predviđeno je da se susretne i s reisu-l-ulemom Islamske zajednice u BiH Huseinom ef. Kavazovićem. Povodom ovog posjeta za sutra je predviđen poslovni forum u Vanjskotrgovinskoj komori BiH s bh. i pakistanskim privrednicima.

U četvrtak će pakistanski premijer obići i mezar prvog predsjednika Predsjedništva RBiH Alije Izetbegovića na Kovačima kojeg je i lično poznavao jer je prvi put u posjetu BiH došao ratne 1993. godine.

Posjetu BiH premijer će okončati u četvrtak obilaskom izložbe o Srebrenici u sarajevskoj Galeriji “11/07/95”.

Kako je za Fenu kazao ambasador Makarević od ovog posjeta očekuje se mnogo, posebno od poslovnog foruma koji je predviđen za sutra.

„Posjeta znači mnogo jer je Pakistan prijateljska zemlja koja je u ranijim godinama pomagala BiH, a posljednji put to je bilo nakon poplava“,  podsjetio je Makarević.

Dodao je i da je Pakistan s 813 kvadratnih kilometara površine, 200 miliona stanovnika, i oko 300 nuklearnih glava velika sila i prijatelj BiH kojeg se treba uvažavati.

„Mogućnosti su u razvoju trgovine, tekstilne i prehrambene, ali prije svega namjenske industrije“ istaknuo je Makarević.

Iznio je i podatak da je 2013. godine izvoz u Pakistan iz BiH bio na niovu od 100.000 KM, a danas je to na nivou od 10 miliona KM, ali može biti i veći od toga.

Kako je zaključio Makarević sve se može dogovoriti na najvišem nivou između dužnosnika dviju zemalja i te mogućnosti su realne, a upravo zato ovi susreti su dobri za takve dogovore.

 

NV / Fena

Na vrh