Premijerom predstave “Ćelava pjevačica” otvorena nova sezona u NPM

16. Sep 2017. | 21:59 | NV
3(20)

Velikim aplauzom i bisevima publika je u Narodnom pozorištu Mostar pozdravila ansambl predstave “Ćelava pjevačica” po tekstu Eugènea Ionesca, čijom je premijerom Narodno pozorište Mostar u petak otvorilo novu umjetničku sezonu, 2017/2018, prenosi agencija Patria.

Režiju predstave potpisuje Lajla Kaikčija, adaptaciju i dramaturgiju Adnan Lugonić, a scenografiju i kostimografiju Sabina Trnka. U predstavi igraju Emir Sejfić, Maja Zećo, Emir Spahić, Dina Mušanović, Andrea Aković i Saša Oručević.

“Nakon premijere mogu reći samo da nije bio uzaludan sav ovaj rad i trud koji su glumci i sva ekipa u Narodnom pozorištu Mostaru uložili u ovakvu vrlo složenu i zahtjevnu predstavu kakva je ‘Ćelava pjevačica’ Eugènea Ionesca. Sretna sam i zadovoljna. Mislim da ova predstava pred sobom ima dug život i želim sve najbolje u budućim igranjima jer će svaki put biti sve bolje i bolje. Ja sam prezadovoljna”, kazala je nakon premijere rediteljica Kaikčija.

“Ćelava pjevačica” je neklasična komedija, komad apsurda. Ionesco se u ovom tekstu bavi ljudima, karakterima i njihovom nepresušnom potrebom da pričaju.

“Kao i Jonesko, mi, ekipa predstave željeli smo kroz ‘Ćelavu pjevačicu’ efektom ‘čudnovatog’, ironijom, non-sensom, karikaturom izraziti svoj protest protiv društva u kojem živimo i stanja u kome se nalazimo. Ćelava pjevačica ismijava nepresušnu potrebu naroda da stalno govori, o svemu ima mišljenje i bude u toku svih dešavanja- najčešće i najbanalnijih. Govor  se dovodi do apsurda. Riječi gube smisao. Misao devalvira. Sve dok glas izlazi iz grla govor ne prestaje. I tako u nedogled. A svaki vid akcije, djelovanja izostaje. I to neko koristi. Jedni iznutra, drugi izvana.

Da li govorim o životu ili o predstavi? Svejedno. Na žalost, Joneskov besmisao nigdje nije smislenije postaviti nego u Mostaru. Vođena mišlju da će neki novi klinci po prvi put vidjeti Joneskov komad u teatru i možda biti isprovocirani njime (kakogod) te odluče se, konačno, na neki vid djelovanja… To je jedini način izlaska iz apsurda koji živimo”, zapisala je Kaikčija o predstavi.

Prva repriza predstave “Ćelava pjevačica” u Narodnom pozorištu Mostar je u subotu, 16. 9. u 20 sati, a druga u petak, 22. 9. u 20 sati.

Već idućeg mjeseca “Ćelava pjevačica” gostuje u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica – 19. 10.

 

NV / NAP

Na vrh