Premlaćivanje Markote i porodične veze Dragana Čovića

19. May 2017. | 11:55 | NV
Dario Krezic i Dragan Covic

Savjetnik člana Predsjedništva BiH Dragana Čovića bio je svjedok maltretiranja izvjesnog Maria Markote, koji je zastrašivan i prisiljavan na šutnju o davanju mita za zaposlenje u jednoj od policijskih agencija.

Federalna TV objavila je 26. maja 2016. da je “Čovićev savjetnik Dario Krezić pretukao Markotu”, te da je nakon toga otišao na posao u Predsjedništvo BiH. Sve vrijeme je koristio službeno vozilo Predsjedništva BiH.

Mediji su prije nekoliko dana ponovo aktuelizirali isti slučaj. Ni sada kao ni 2016. u bh. javnosti nije bilo nikakve reakcije. Zvanične institucije države, među kojima i pravosuđe, ali i stotine nevladinih organizacija u zemlji šute o ovom skandalu. Nije se oglašavao ni sam Čović. Šute i građani.

Šta je ustvari pozadina? Zašto Čović nije reagirao na ovu aferu sa službenim automobilom? Postoje određene porodične veze zbog kojih se država prenemaže da pokrene bilo kakvu istragu i procesuiranje stvarnih nasilnika.

Čovićev savjetnik Dario Krezić je brat Maria Krezića, Čovićevog zeta, koji je oženio njegovu mlađu kćerku Sanju. Mario je zaposlen u Elektroprivredi HZHB. Njegova supruga Sanja Čović-Krezić šefica je u Zavodu za zapošljavanje HNK u Mostaru. U Mostaru se govori o njenoj posebnoj moći u ovoj instituciji, pa je ironično zovu “baronesom”.

Kad se već govori o Čovićevoj politici koja se bori za hrvatski nacionalni interes, treba reći i da njegova kći Danijela Primorac radi u Centralnoj banci BiH. Čovićev zet Davorin Primorac direktor je BHANSA-e, Agencije za pružanje usluga u zračnoj plovidbi. Tu je zaposlen i Davorinov brat Ivica Primorac, koji je šef finansija. U Agenciji gdje mu je direktor rođeni brat.

Dario Krezićem je i savjetnik za sigurnost hrvatskog člana Predsjedništva Dragana Čovića. To je vrlo ozbiljna funkcija. Preciznije, Dario Krezić je morao znati da hoda po ivici krivičnog djela. On je morao prijaviti ovaj evidentni slučaj maltretiranja Maria Markote. Neprijavljivanje krivičnog djela je krivično djelo. Vjerovatno su ove porodične veze razlog potpune šutnje na državnom nivou o ovoj aferi. Konačno, eto odgovora odakle službeni automobil hrvatskog člana Predsjedništva BiH u ovoj akciji. I taj automobil kao da je nerazdvojni dio rodbinskih veza, piše NAP.

 

NV / NAP

Na vrh