Prevareni borci se vraćaju pred Vladu: Među potpisnicima lažnog sporazuma i momak rođen ’97. godine

12. Jul 2017. | 19:28 | NV
borci patria20

Demobilisani borci koji su 12. juna došli pred zgradu Vlade FBiH i dalje traže da se usvoji i objavi jedinstven registar boraca Armije BiH, borački dodatak te ukidanje finansiranja svih boračkih udruženja, piše novinska agencija Patria.

Dio boraca koji je potpisao Prijedlog rješenja boračkih zahtjeva proteklog vikenda i otišao kućama ovi preostali smatraju izdajnicima, jer borci time nisu dobili ništa, a sumnja se i u prevaru, te će dokumenti s potpisima i matičnim brojevima biti predati u tužilaštvo.

Inače borcima ispred Vlade pridružili su se i demobilisani borci iz Bužima iz 505. Viteške brigade i to u momentu kada su čuli da je kamp oslabljen.

Damir Džafo, demobilisani borac iz Gračanice od prvog je dana pred zgradom Vlade i prisjetio se šta se dešavalo 7. jula u popodnevnim satima ispred zgrade Vlade u improviziranom kampu.

“Dokument koji su dobili, a potpisali krišom ovjeren je u Vladi u petak navečer u 23 sata. Bilo nam je čudno da rade u ta doba kao da je ratno stanje. Prijedlog rješenja donijeli su u petak 17 i 30. Ibrahim Hasanović otišao je u četvrtak iz kampa pod izgovorom da mu je žena bolesna. Ja znam da mu je žena operisana, pa smo i povjerovali. Ali on se negdje oko Teočaka ili Zvornika našao s ministrim Salkom Bukvarevićem. Zanimljivo je da je taj sastanak organiziran baš tamo, pa zar se ne bi trebalo u ministarstvu razgovarati”, kaže Džafo.

Dodaje da je Ibrahim donio papir borcima, a da je naknadno na njega umetnuto i da Ministarstvo za pitanje boraca neće pokretati protiv demonstranata krivične prijave.

“Meni je zanimljivo to, jer otkud pravo ministru Bukvareviću da amnestira nekog. Ako smo ja i Ibro zajedno gazili travu zar ja da budem kažnjen, a on ne. Svako ko je činio krivična djela treba da odgovara, kako će Bukvarević nekog amnestirati”, dodao je Džafo.

Ovaj borac pokazao je spisak potpisnika te je izrazio sumnju u one koji dolaze iz Zenice.

Vidite koliko ih je na spisku, a kroz kamp ih je prošlo samo četiri. Od početka sam tu i sve znam. Dalje, Dževad Bašić iz Zavidovića je tu s nama i nikada nije išao kući. S nama je i Nurija Hodžić, a evo ga na spisku i njihovi matični brojevi su tu.

“Od njih je traženo da daju lične karte prije pet dana. To su tražili Ibrahim iz Teočaka, Šaban iz Zenice, Ramiz i Hamdija iz Novog Travnika, a pod izgovorom da moraju voditi brojno stanje. Sada vidimo da se desila prevara i zloupotreba ličnih podataka, stoga ćemo uputiti prijavu tužilaštvu. Dakle i ministar Bukvarević je učestvovao u nezakonitim radnjama”, istakao je Džafo.

Predloženo je ljudima da potpišu taj dokument, a Šaban Spahić potpisao je ispred Zenice, Kaknja i Zavidovića.

“Pa ko ih je ovlastio da predstavljaju općinu, oni mogu predstavljati sebe i one koji su mu dali ovlaštenje. A, općinu čitavu ne. Jer, među nama je ostalo boraca i iz Teočaka, Zavidovića. Dostavit ćemo ovo SIPA-i. Naprimjer, Kovačević Mustafa iz Konjica nije bio uopće tu u petak, a potpisao je. On je udaljen iz Kampa. Evo i neki Armin Terzić rođen 1997. godište iz Novog Travnika, pa kakav je to borac. Ali, to je ministar ovjerio”, dodaje Džafo.

Mevludin Mujić iz Teočaka otišao je u petak kući, ali se vrlo brzo vratio.

“Shvatio sam da je riječ o prevari odmah. Sa svim ljudima sam se izgrlio i zaplakao na rastanaku i rekao sam da ću se vratiti. Ibro nam je jučer u Teočaku rekao da će dodati u sporazum i taj dodatak, a ako se to ne desi da će on već danas doći u Sarajevo sa svojim brocima”, kaže Mujić.

Inače, dvadeset federalnih zastupnika DF-a i SDP-a je potpisalo inicijativu za održavanje vanredne sjednice Predstavničkog doma Parlamenta FBiH u vezi zahtjeva pripadnika demobilisanih boraca.

Prijedlog za sazivanje vanredne sjednice Predstavničkog doma Parlamenta FBiH sa posebnim osvrtom te konkretnim rokovima za:

1. Uspostavu i ažuriranje jedinstvenog registra boraca i drugih kategorija unutar te populacije (demobilisani pripadnici A RBiH/HVO, porodice poginulih boraca, ratni vojni invalidi, logoraši)
2. Transparentna revizija i izvještaj sa ukupnom potrošnjom sredstava svih nivoa vlasti u FBiH (općine, gradovi, Vlade kantona/županija, Vlada Federacije BiH) u oblasti boračkih kategorija A RBIH/HVO
3. Trajno i sistemsko zbrinjavanje te zdravstveno osiguranje boračke populacije
4. Briga o socijalno ugroženim kategorijama boračke organizacije
5. Briga o društvenom statusu boračke populacije
6. Finansiranje obrazovanja i edukacije i prekvalifikacije boračke populacije
7. Projekti zapošljavanja boračke populacije

NV / NAP

Na vrh