Približavanje stavova: Konzul Republike Hrvatske u Banja Luci kaže da je interes Hrvatske i Pelješki i most na Savi

22. Aug 2017. | 23:04 | NV
20170821161240_439751

Generalni konzul Hrvatske u Banja Luci Zlatko Kramarić izjavio je da je izgradnja pelješkog mosta i mosta na Savi kod Bosanske Gradiške u interesu Hrvatske, te blokadu gradnje Pelješkog mosta ocijenio kao “nespretnu politički igru za jednokratnu upotrebu”.

Kramarić smatra da se blokiranjem gradnje pelješkog mosta ni na koji način ne brani bošnjaštvo.

On kaže da Hrvatska ima pravo da gradi Pelješki most, ali i da učestvuje u gradnji mosta na Savi kod Gradiške.

“I kada je Milorad Dodik govorio o tome da Hrvatska ima pravo graditi `Pelješac`, s punim pravom ukazuje i na most kod Gradiške. I jedan i drugi most su u interesu Hrvatske”, rekao je Kramarić za “Nezavisne novine”.

Govoreći o Izborom zakonu BiH, on ističe da je stav Hrvatske da se drži duha Dejtonskog mirovnog sporazuma, te da se ne smije stvarati osjećaj da su jedni zadovoljni, a drugi nezadovoljni, jer se tako teško može ostvariti napredak.

“Mislim da se pitanje samog Izbornog zakona mora staviti u puno širi politički kontekst i da se, bez rješavanja i nekih drugih problema u BiH, Federaciji BiH i Repblici Srpskoj, ni taj problem ne može riješiti”, rekao je Kramarić.

On je ocijenio da se odnosi Srba i Hrvata stabilizuju uprkos negativnim pojavama kojih povremeno ima.

“Onog trenutka kada javnost bude prestala nasijedati na programirana politička zatezanja konopca, odnosi između Srba i Hrvata biće mnogo relaksiraniji. Na kraju krajeva, mi smo upućeni jedni na druge, jer živimo jedni pored drugih”, rekao je Kramarić.

Međutim, treba se prisjetiti da je godinama Milorad Dodik govorio o opstrukcijama Hrvatske u gradnji mosta preko Save kod Bosanske Gradiške, pa je na tom pitanju radilo i Vijeće ministara Bosne i Hercegovine, ali bezuspješno.

 

NV / Srna / foto NN

Na vrh