Prijedlog novog Ustava Turske pred Erdoganom

21. Jan 2017. | 16:42 | O. H.
TurskiParlament

Sa 339 glasova podrške u Parlamentu koji broji 550 zastupnika odobren je paket ustavnih izmjena sačinjen od 18 tačaka. U procesu izglasavanja odobrenja za pomenutih 18 tačaka učestvovalo je 488 poslanika. Protiv je glasalo njih 142, a sedam glasova je ocjenjeno kao nevažeći.
Prijedlog novog Ustava sada ide na ovjeru aktuelnom šefu države Tayyipu Erdoganu. Pošto je i sam predsjednik Erdogan zagovornih ovih ustavnih reformi nema sumnje da će iste biti ovjerene te da će se pristupiti određivanju termina referenduma koji prema pravilima treba biti održan prve nedjelje šestedeset dana nakon objave odluke u Službenim novinama. Ranije su vladini zvaničnici najavljivali da bi referendum mogao biti održan 2. ili 9. aprila ove godine.
Aktuelni premijer Vlade Binali Yildirim obraćajući se danas parlamentarcima naglasio je kako je zakanodavno tijelo dalo svoj prijedlog, ali da će konačnu odluku o tome da li će se ići u ustavne reforme donijeti narod kroz referendumsko izjašnjavanje. Šef vodeće opozicione Republikanske narodnjačke stranke Kemal Kilicdarogu naglasio je kako poslanici u procesu glasanja za prijedloge izmjena nisu glasali u skladu sa svojim željama, te da je to razlog što je većina njih glasala za izmjene. On je najavio da će se njihov blok odazvati na referendum.
Parlamentarci opozicionih stranaka Republikanska narodnjačke CHP i pro-kurdske Narodne demokratske stranke HDP napustili su današnju plenarnu sjednicu u momentu kada je šef Vlade Yildirim trebao održati svoje završno obraćanje Parlamentu. Inače, 11 parlamentaraca HDP-a je u zatvoru i oni nisu mogli koristiti svoje pravo glasa. Treća opoziciona Stranka narodnog pokreta MHP podržala je predloženi paket izmjena iako je takav stav vrha stranke izazvao veliku pometnju kako u izbornoj bazi ove stranke tako i unutar parlamentarne grupe.
Članovi prijedloga ustavnih promjena predviđaju izmjenu sistema državnog uređenja zemlje sa parlamentarnog na predsjednički. Nadalje se šef države neće imenovati kao predsjednik Republike, već isključivo predsjednik koji će, kako stoji u prijedlogu, nadalje moći obnašati i funkciju šefa stranke kojoj pripada i funkciju predsjednika.
Ovim povodom danas se očitovao i predsjednik Republike Erdogan. Na ceremoniji otvaranja nove trase metroa u Istanbulu. On je pozdravio odluku Parlamenta napominjući kako se nada da će na referendumu narod odobriti izmjene. Predsjednik Erdogan je ponovo naglasio da se nada kako će prijedlog vraćanja smrtne kazne biti stavljen u parlamentarnu proceduru. Prijedlog je aktueliziran nakon 15. jula prošle godine nakon neuspjelog državnog udara. “Siguran se da će prijedlog vraćanja smrtne kazne doći pred Parlament. Nakon parlamentane ovjere prijedlog će doći meni, a ja ću ga, kako sam i ranije najavio, odobriti”, rekao je Erdogan.

 

NV

Na vrh