PRO-Budućnost podržala aktivnosti crkava i vjerskih zajednica

7. Dec 2016. | 17:05 | NV
15398883_1173981645989957_687468505_o1

Danas je u Sarajevu upriličeno svečano potpisivanje ugovora o realizaciji projekata Drugog poziva za crkve i vjerske zajednice, u okviru projekta PRO-Budućnost.

Poziv je bio namijenjen crkvama i vjerskim zajednicama, a projekti koji će biti provođeni će podstaknuti i promovisati procese pomirenja u zajednicama u kojima djeluje PRO-Budućnost, kroz obrazovanje, javne diskusije i studijske posjete, a realizovaće se, između ostalih gradova, u Sarajevu, Istočnom Sarajevu, Novom Goraždu, Goraždu i Foči. Uz prvi poziv, ukupno je odobreno oko 18 hiljada KM za projekte pomirenja.

Tokom potpisivanja ugovora, iz Srpske pravoslavne crkvene opštine Goražde i Medžlisa Islamske zajednice Goražde, istaknuto je kako formalna saradnja na terenu već postoji, kroz lokalni Odbor za međureligijsku saradnju, te je izraženo zadovoljstvo činjenicom da je projekat PRO-Budućnost prepoznao i podržao tu saradnju tokom prošle i ove godine.

U saradnji sa vjeroučiteljima, biće realizovani projekti koji uključuju mlade i učenike iz Federacije BiH i Republike Srpske. Takođe će biti realizovane posjete učenika drugim školama, te zajednički izleti u Mostar i na Tjentište, posjeta džamiji Aladža u Foči i pravoslavnom hramu u tom gradu, kao i druge aktivnosti.

PRO-Budućnost je projekat Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), čiji je cilj izgradnja pomirenja i povjerenja među građanima svih etničkih grupa u BiH, a koji se temelji na pretpostavci da izgradnja trajnog mira počinje otvaranjem iskrenog dijaloga te razumijevanjem druge strane. Projekat implementira Catholic Relief Services (CRS) u saradnji sa Fondacijom Mozaik, Caritasom BiH, Forumom građana Tuzla, Helsinškim parlamentom građana Banja Luka i Međureligijskim vijećem u BiH.

 

NV

Oznake:

Na vrh