Prof. dr. Ismet Bušatlić: Očuvali smo izvorni islam i ogrnuli ga u jedno savremeno ruho

17. Sep 2017. | 19:07 | Faruk Vele
IIT-Eroeffnung-1024x683

Prof. dr. Ismet Bušatlić, bivši dugogodišnji dekan i profesor Fakulteta islamskih nauka (FIN) u Sarajevu, kazao je u razgovoru za INS u povodu velikog jubileja, odnosno 40 godina ove institucije, da se fakultet uspio u svijetu predstaviti kao jedna istinski dobra organizirana, programski uređena institucija, što svjedoče potpisani sporazumi sa univerzitetima u svijetu, od Evrope i Amerike do Bliskog istoka.

“Prošavši kroz povijest Fakulteta, a upisan u prvu generaciju studenata ovoga fakulteta, čiji sam bio i dekan, imao sam priliku da se osvjedočim koliko je potez Islamskog starješinstva IZBiH da se te 1977. godine osnuje jedna visokoobrazovana islamska institucija, bio na mjestu. Za ovakvom institucijom se osjećala ogromna potreba. Interes na prostorima bivše Jugoslavije za ovu instituciju potvrđen je i po tome što je u renoviranju prostora zgrade Đulaginog dvora učestvovali i muslimani BiH, Makedonije, Sandžaka, Hrvatske, Slovenije i Crne Gore, da je to bila institucija koju su svi vidjeli kao ustanovu koja će olakšati studij i odgovoriti na pravi način na probleme koje imaju muslimani na ovim prostorma”, kazao je Bušatlić za INS.

Govoreći o važnosti ovog fakulteta i inače ovakvih institucija u vremenima nevjerojavatnih zloupotreba vjere koje dovode do užasnih devijacija i zločina diljem Evrope i svijeta, posebno imajući u vidu duh islama koji se ovdje učio, profesor Bušatlić je kazao:

“Mislim da je izuzetno važan upravo zato jer nas niko ne može optužit da smo prihvatili islam onakav kakav on nije, onakav kako je u nekim sredinama poprimio određene konotacije. Ovaj prostor je pet stoljeća uspio da očuva izvorni islam, ali tumačen u skladu sa aktuelnim životnim potrebama, problemima i okruženjem. Jer, mi imamo iskustvo jedne islamske države, Osmanskog carstva, pa iskustvo katoličke države, Austro-Ugarske, jedne pravoslavne države, to jeste Kraljevine SHS i iskustvo ateističke vladavine. Kroz sve to prošli su islam i muslimani na ovim prostorima. Svo to iskustvo je omogućilo da se nađe snage, pameti i mudrosti, da se, dakle, očuva izvorni islam i da se tumači u skladu s vremenom”, naglasio je profesor Bušatlić.

To je, nastavlja, osiguralo životnost ideji islama na ovom prostoru.

“To su Evropa, muslimani u Evropi, a to su i oni koji nisu muslimani, a Tübingenu na primjer, na zajedničkim projektima s Univerzitetom u Beču i nekim drugim u Evropi, to je potvrdila. Ljudi nas prepoznaju kao pravu adresu, kao sigurnog, poželjnog partnera i u tome imamo određeni uspjeh”.

Složio se s ocjenom da to može biti put kako Evropa može upoznati istinski islam.

“Radi se o fleksibilnom pristupu islamu. Cilj je očuvati suštinu, očuvati islam, te ga ogrnuti u jedno savremeo ruho”, zaključio je profesor Bušatlić.

 

NV / INS

Na vrh