Profesor Marko Aleksandrović: Rad PK Spid i trenera Amela Kape primjeri su za udžbenike

13. Oct 2017. | 13:50 | NV
pkspid(2)

Priča o dječaku Ismailu Zulfiću, koji je bez ruku savladao tehnike i stilove plivanje i još osvojio zlatnu medalju obišla je svijet. Ismail je član Plivačkog kluba Spid kojeg je u februaru 2016. godine osnovao magistar sporta i tjelesnog odgoja Amel Kapo. Danas PK Spid ima 73 djeteta i osobe sa invaliditetom i 54 tipična člana. Čini se da ovaj uspjeh i trud koji ulaže Kapo sa drugim trenerima više prepoznaju u drugim državama nego u BiH, piše agencija Patria.

U posjetu Sarajevu došao je profesor Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja u Nišu Marko Aleksandrović na poziv sarajevskog FASTO-a kako bi učestvovao na naučnoj koferenciji o novim tehnologijama u sportu. Na marginama konferencije bit će riječi i o novim studijskim programima na FASTO-u koji će se ticati osoba sa invaliditetom.

Profesor Aleksandrović univerzitetsku karijeru započinje, kao asistent pripravnik na Fakultetu fizičke kulture u Nišu (1999) na predmetu Plivanje. U zvanje docenta izabran je 2007. godine, a u zvanje vanrednog profesora, na predmetima Plivanje i Vaterpolo na Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja u Nišu, izabran je 2012. godine. Polja naučno-stručnog istraživanja mu je selekcija u plivačkim sportovima, a posljednjih godina se posebno angažuje u istraživanju adaptivnog plivanja. U saradnji sa nekim jedinicama lokalne samouprave Niša, rukovodilac je više projektnih akcija obučavanja plivanja djece sa invaliditetom.

Upravo je profesor Aleksandrović jedan od onih koji je podržavao Kapu od samog početka u ideji osnivanja plivačkog kluba za osobe sa invaliditetom. Naime, 2015. godine profesor je pozvao Kapu kao jedinog predstavnika BiH na Plivački kamp u Istanbulu. U razgovoru za agenciju Patria otkriva kako je sve počelo.

“On je bio pravi izbor. Sport osoba sa invaliditetom za njega nije nepoznanica. On je već čovjek sa zavidnim CV-jem u sjedećoj odbojci, poznaje invaliditet, tu psihologiju, te specifičnosti. Tamo je mogao da uči od najboljih stručnjaka iz cijele Evrope iz oblasti paraolimpijskog plivanja. Nije sjedio skrštenih ruku i što je najbitnije, kada je došao ovdje nije samo ono što je vidio tamo sproveo, već je sve prilagodio mentalitetu, sredini. On je najbolja referenca tog Kampa i njegova djela govore u njegovo ime”, kaže Aleksandrović.

Govoreći o značaju uključivanja osoba sa invaliditetom u svakodnevni život, profesor ističe da to mora biti bez ikakve razlike.

“Iz naše struke možemo da pomognemo i doprinesemo tome da naučimo kako da sa svakom osobom sa invaliditetom radimo i da od nje izvučemo fizički maksimum”, kazao je Aleksandrović koji je zajedno sa kolegama i udruženjima 2009. godine u Nišu formirao plivački klub koji i danas funkcioniše.

Niški fakultet je formirao Asocijaciju adaptivnog plivanja Srbije koja uključuje sve ljude koji se bave adaptivnim plivanjem. To su prije svega profesori sporta i fizičkog vaspitanja, ali i treneri, fizioterapeuti, pedagozi, defektolozi, psiholozi, medicinari. Svake godine organizuju seminare jer bez kontinuirane edukacije nemoguće je napredovati, ističe profesor Aleksandrović.

Poredeći situaciju u Nišu i PK Spid profesor ističe da bi klub trebao imati besplatno korištenje bazena s obzirom na rad kao što je to slučaj u Nišu.

“Ako bi se taj namet ukinuo tvrdim da bi se poboljšao finansijski položaj koji je jedan od glavnih preduslova za razvitak.”

Dodatni problem je i što u BiH postoji samo PK Spid te se Kapo mora porediti sa drugim državama. Logično, svaka konkurencija vas motiviše da budete bolji.

“Nadam se da će se to uskoro promijeniti i da će u BiH da se formiraju klubovi plivanja osoba sa invaliditetom. Kapo i njegov primjer će ući u naš naredni udžbenik. Cijeli svijet zna za plivača Ismaila Zulfića. Osim toga, za kratko vrijeme je postignut uspjeh u takmičarskom plivanju. Tri plivača su ostvarila međunarodnu klasifikaciju, a među njima je i jedna žena. To ima još veći značaj, jer je teško pridobiti osobu ženskog spola sa invaliditetom da se bavi sportom”, kazao je Alekandrović.

On je kazao da bi to trebao biti dovoljan motiv da oni koji odlučuju pomognu ovom klubu.

“Zašto profesori sporta i tjelesnog odgoja koji rade sa osobama sa invaliditetom moraju biti volonteri, a ne plaćeni. Svaki čovjek ima limitiran nivo pozitivne energije i motivacije. Prije ili kasnije ovaj grad i ova struka izgubit će Amela Kapu. Ako ne i ova država. Takav primjer imamo i u Srbiji. Moramo da se borimo za naš kadar, jer ako se borimo onda se borimo i boljitak našeg društva”, zaključuje profesor Aleksandrović.

Plivački klub Spid osnovan je u februaru 2016. godine i do danas je izrastao u respektabilan klub čiji članovi su već osvajači brojnih medalja. Časovi plivanja za djecu i osobe sa invaliditetom su besplatni ali ne i korištenje Olimpijskog bazena na Otoci. Trener Kapo nerado govori o problemima s kojima se suočava, ali do sada je dobio brojne odbijenice. Kontinuiranu podršku ima od farmaceutske kuće Bosnalijek, ali ne i od onih čija bi osnovna briga trebali biti upravo najmlađi. Važno je istaći da treneri PK Spid ne rade samo da djecom s invaliditetom, već i sa njihovim roditeljima koji prolaze određenu edukaciju.

Veliki broj članova PK Spid dolazi sa područja općine Centar, a već nekoliko puta je Kapin zahtjev za podršku odbijen.

S obzirom na opeterećenost trenera brojem članova, postoji ideja da studenti FASTO-a četvrte i pete godine rade praksu upravo u saradnji sa PK Spid.

 

NV / NAP

Na vrh