Program Energa od 6. do 8. juna u Sarajevu: Centar Skenderija postaje regionalni energetski centar

29. May 2017. | 14:09 | NV
11

Tradicionalni međunarodni Projekat “Energa“, jedinstven energetski događaj u regiji, koji kroz sajamsko-konferencijske sadržaje već sedmu godinu za redom tretira oblasti energije, rudarstva i prateće industrije, ove godine će se u terminu od  6. do 8. juna 2017. godine održati u sajamskom prostoru Centra Skenderija u Sarajevu.

Nakon što je “Energa“ u proteklih šest godina uspješno realizovana u Tuzli, sajamski prostor je ove godine postavljen u Sarajevu, koje će u tri sajamska dana biti regionalni energetski centar.

“Energa“ će okupiti više od 100 izlagača koji će predstaviti proizvode, projekte, ideje i usluge kompanija iz 15 evropskih zemalja, te okupiti više od 150 eminentnih učesnika sadržajnog konferencijskog programa.

“To će pružiti i priliku da iskustvo i kapaciteti organizatora i rukovodilaca Projekta “Energa“ pokažu da u BiH možemo na najbolji mogući način organizirati jedan impozantan specijalizirani sajamsko-konferencijski projekat”, rekao je prof. dr. Mirsad Đonlagić, Predsjednik Inicijativnog odbora Projekta “Energa“, istaknuvši spremnost i želju premijera Kantona Sarajevo Elmedina Konakovića da Sarajevo intenzivno razvija svoje ozbiljne sajamske potencijale.

Kroz kolektivne nastupe, potencijalne poslovne partnere u BiH i regionu, tražit će osam kompanija iz Velike Britanije, koje će se predstaviti pod okriljem Ambasade Velike Britanije u BiH, zatim 12 kompanija iz Češke republike koje su zapažen nastup imale i na ranijim sajmovima “Energa“, a  značajan broj izlagača tradicionalno dalazi iz Njemačke i Poljske.

“Broj izlagača i učesnika u konferencijskom programu, te veliko interesovanje predstavnika značajnih institucija i organizacija iz oblasti kojima se bavi “Energa“, već sada su garant da ćemo u tri dana, naš sajamski prostor učiniti centrom energetskih zbivanja u regiji”, istako je Zlatko Alidžanović, predsjednik Uprave Programa “Energa 2017“.

Organizatori ističu i kvalitetan konferencijski program koji će u tri sajamska dana tretirati brojna pitanja i odgovore iz oblasti energetskog sektora, sa posebnim osvrtom na strateške energetske prioritete i investicijske potencijale Bosne i Hercegovine. Kroz “Dane Elektroprivrede BIH“ bit će predstavljeni brojni projekti i planirana ulaganja najvećeg energetskog koncerna u BIH.

Kanton Sarajevo će kroz sesije prezentirati svoje energetske i komunalne projekte, dok će posebni paneli biti posvećeni tržištu električne energije, energijskoj efikasnosti i bioenergiji.

 

NV

Na vrh