Projekt energijske efikasnosti: Izdvojeno 165.000 KM za sanaciju stambene zgrade u Ilijašu

5. Aug 2017. | 11:01 | NV
3

 

Ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo Čedomir Lukić potpisao je jučer Sporazum o realizaciji Projekta povećanja energetske efikasnosti u stambenim zgradama na području KS za 2017. godinu sa načelnikom Općine Ilijaš Akifom Fazlićem i direktorom Kantonalnog stambenog fonda Adnanom Efendićem, saopćeno je iz Kantona Sarajevo.

Kako je definisano ovim sporazumom, u općini Ilijaš izvodit će se radovi energetske efikasnosti na stambenoj zgradi  u ulici 126. ilijaške brigade.

“Radove će finansirati Ministarstvo sredstvima u iznosu od 135.000 KM te Općina Ilijaš sa 30.000 KM. Biće rekonstruisan kompletan vanjski dio objekta, fasade, otvori i krov”, naveo je minisitar Lukić dodajući da je ovu zgradu u centru Ilijaša bilo je neophodno sanirati i u vizuelnom smislu te je dovesti u stanje primjereno tom prostoru.

Kazao je da je ovo je nastavak projekta povećanja energijske efikasnosti u objektima kolektivnog stanovanja Kantonu Sarajevo te da je za te namjene u ovogodišnjem Budžetu KS planirano ukupno 700.000 KM.

Načelnik Fazlić je zahvalio Vladi KS na podršci u realizaciji ovog projekta te je izrazio nadu da će biti nastavljen u ovoj lokalnoj zajednici, uz učešće i etažnih vlasnika.

Projekt implementira Kantonalni stambeni fond KS. Prema riječima direktora Efendića, svi radovi na zgradi u Ilijašu trebali bi biti okončani do kraja ove građevinske sezone.

 

NV

Na vrh