Promocija knjige Sebijini snovi u Domu Oružanih snaga BiH 9. novembra

8. Nov 2017. | 10:50 | NV
ruzdija(1)

Promocija nove knjiga novinara i književnika Ruždije Adžovića “Sebijini snovi” bit će održana u četvrtak 9. novembra s početkom u 19 sati u Domu Oružanih snaga BiH.

Riječ je o knjizi pripovijetki koje govore o životu ljudi, uglavnom Bošnjaka, u Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori, o njihovim sudbinama, navikama, običajima…

Radnja polovine pripovijetki smještena je u Podgorici, Tuzima, Bijelom Polju, Beranama, Bihoru, a druga polovina u Sarajevu, Tuzli i mnogim neimenovanim bosanskim čaršijama.

“Knjiga pripovijetki “Sebijini snovi“ nastala je tokom mog putovanja po sjećanjima  i emotivnog “lebdenja“ između između moje dvije domovine – Crne Gore i Bosne i Hercegovine te Sarajeva i Podgorice. Stoga se i u ovom mojoj knjizi, kao ranije u mom romanu “Ogrlica iz Šanliurfe” i drugim knjigama, prožimaju Crna Gora i Bosna i Hercegovina, životi i sudbine ljudi ovih krajeva. Tokom mog literarnog izražavanja, koje sve više uzima primat nad mojom osnovnom profesijom – novinarstvom, prožimaju se te moje dvije domovine: Crna Gora, stečena rođenjem, i Bosna i Hercegovina, izabrana domovina i ništa manje značajna u mom životu i emocijama”, izjavio je Ruždija Adžović, povodom objavljivanja knjige “Sebijini snovi“.

Recenzije za knjigu “Sebijini snovi“ napisali su naš poznati pisac, akademik Abdulah Sidran i crnogorski književnik, prof. dr. Novak Kilibarda.

Ovo je peta knjiga Ruždije Adžovića. Njegov roman “Ogrlica iz Šanliurfe“ preveden je na turski jezik i uskoro će biti objavljena u Ankari.

Adžović je počeo raditi na novom romanu, a uskoro završava i knjigu o akademiku Muhamedu Filipoviću.

 

NV / NAP

Na vrh