Promocija knjige Taksi priče i na Boračkom jezeru

20. Jul 2017. | 22:08 | NV
taksisti portret

Promocija knjige Taksi priče će se održati u nedjelju u 20 sati u Herzegovina Lodges, na Boračkom jezeru.

O knjizi će govoriti Enver Kazaz, jedan od recenzenata knjige, i sam autor.

Radi se o zanimljivoj knjizi koja je u kratkom vremenu privukla veliku pažnju. Knjiga je objavljena u Buybookovoj biblioteci Savremena bh. književnost, u izdanju Sarajevo – Zagreb. Prva promocija knjige održana je u aprilu mjesecu ove godine.

Tikveša je tada govorio o ovoj knjizi koja je nastajala na socijalnoj mreži Facebook gdje su Amerovi prijatelji imali priliku da čitaju priče prije nego što ih je Izdavačka kuća “Buybook” ukoričila i izdala.

“Knjiga je nastajala tako što bih u formi statusa na Facebooku zabilježio neku anegdotu iz taksija. Već nakon trećeg takvog statusa počeli su se javljati ljudi koji su onako, više u šali, počeli govoriti kako bih mogao i knjigu napisati. I počeo sam raditi u tom smjeru jer sam vidio cjelinu, kompaktnost i u smislu tematskih cjelina i u smislu mjesta (taksi) i u smislu dužine priča te njihove dijaloške strukture. Vidio sam je kao cjelinu mnogo prije nego što je nastala”, opisao je Tikveša proces nastajanja ove knjige priča.

 

O knjizi

“Smiješim se. Fora su priče. Zanimljivo je ovo. Kao da sam opet mala i kao da sam opet u Bosni i kao da opet slušam priče koje pričaju tatini i mamini prijatelji koji su kod nas došli u goste, prije nego me mama strpa u pidžamu, da zaspem na kauču iza nečijih leđa, dok kroz ostatke dječje svijesti dopiru riječi i izrazi s kojima sam odrastala: ‘al’ džaba’, ‘jarane’, ‘komšija’, ‘kifla’, ‘ne sekiraj se’…“ – iz prikaza knjige s bloga Bibliovca.

“Ako se može govoriti o duhu bilo kojeg grada, pa i Sarajeva, onda treba reći da sarajeva koja pamtimo ima najmanje tri – prijeratno, ratno i ovo poslijeratno. Svako od njih ima neki svoj ‘duh’ kao amalgam najrazličitijih pojavnosti života u tom gradu u nekom od tih vremena. Jedno od mjesta gdje ste u ozračju duha poslijeratnog Sarajeva jest taksi i autor ove zbirke je to dobro registrirao i literarno uobličio“ – iz recenzije Envera Kazaza

“(…) Na taksi kormilu zateći ćemo ozlojađene komuniste, one što ne dozvoljavaju da im Djeda Mraza ukradu, novopečene vjernike, nevješte ljubavnike, poznavaoce novog svjetskog poretka, gender zakona, rada nevladinog sektora, umorne skrbnike unučeta kog su roditelji napustili. I tek ponekog veseljaka koji će prepričati vlastitu šemu u rebusu opstanka koja podrazumijeva taksiranje u sitne sate oko objekata koje posjećuju obožavatelji novokomponovanih zvukova. (…)“ – iz recenzije Kristine Ljevak.

 

NV

Na vrh