Promovirana knjiga “Moja Bosna i Hercegovina“ autora prof. dr. sc. Mesuda Sabitovića

2. Oct 2017. | 23:01 | NV
22197619_10215476478171585_1197926460_o

U dvorani Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine danas je upriličena promocija knjige “Moja Bosna i Hercegovina“, autora prof. dr.  Mesuda Sabitovića. Promotori knjige bili su prof. dr. Hasan Muratović, prof. Jakob Fici, prof. dr. Haris Silajdžić i dr. sc. Marijo Pejić, saopćeno je iz Udruženje Libertas.

Prof. dr. Hasan Muratović je istaknuo da je knjiga “Moja Bosna i Hercegovina“ djelo o postanku, ciljevima i zadacima projekta “Bosna i Hercegovina – mogućnosti i perspektive razvoja“, čiji su Programski i Organizacijski odbor zajednički formirali Akadamija nauka i umjetnosti BiH, Ekonomski institut Sarajevo, Institut za ekonomiku i organizaciju Sarajevo i Agencija za programiranje i istraživanje razvoja “Bosna“, odnosno djelo o moralnom i intelektualnom angažmanu naših istaknutih društvenih djelatnika.

Prof. Jakob Finci smatra da autor u ovoj knjizi analitički pristupa u traganju za mogućnostima i perspektivama razvoja savremene BiH te da su politička i ekonomska budućnost BiH zapravo njegova glavna ideja.

Prof. dr. Haris Silajdžić ukazao je na važnost državne imovine koja pripada BiH i koja je najveća prepreka podjeli države, te smatra da je glavni uzrok agresije na BiH bio oduzimanje državne imovine Bosne i Hercegovine. Dodao je da je državna imovina neophodna za rad institucija u BiH.

Dr. sc. Marijo Pejić je mišljenja da su opći interesi bh. društva potisnuti u drugi plan, a nerijetko i potpuno zanemareni. “Dejtonskim mirovnim sporazumom, kojim je završen rat protiv BiH, odnosno Aneksom 4. (Ustav BiH) uspostavljen je princip prema kojem se primjenjuju samo one odredbe Ustava kojima se organizacija i funkcioniranje države temelje isključivo na principu tri konstitutivna naroda (etnički princip). Veliki je broj nesagledivih i štetnih posljedica za naš ukupni razvoj, suvremeno bosanskohercegovačko društvo i državu BiH, a koje je moguće sanirati jedino zajedničkim angažmanom intelektualaca u BiH“, kazao je dr. sc. Marijo Pejić.

Autor knjige prof. dr. Mesud Sabitović pozvao je bosanskohercegovačke intelektualce da naučno-istraživačkim pristupom zajednički djeluju za probosanske ciljeve i ideale te jačanje bosanskog duha, kao unutarnje poticajne snage za stvaranje probosanskih i proeuropskih snaga, koji BiH prihvaćaju kao svoju domovinu, državu i zavičaj.

Izdavač knjige i organizator promocije je izdavačka kuća “Dobra knjiga“, a medijski promotor Udruga “Libertas“ iz Sarajeva.

 

NV

Na vrh