“Protest protiv diktature”: Ustala je Srbija, vidimo se sutra

4. Apr 2017. | 23:15 | NV
protesti

“Protest protiv diktature”, na kojem građani negoduju zbog pobjede Aleksandra Vučića na nedeljnim predsjedničkim izborima, održan je u utorak u više gradova u Srbiji, a u Beogradu je trajao oko četiri sata.

Protesti su organizovani preko Facebooka, nije poznato ko su organizatori i niko se do sada sa protesta nije zvanično obratio ni u jednom gradu.

U Beogradu je protest počeo ispred Doma Narodne skupštine u 18 sati a završen je oko 22 sata.

Demonstranti u Beogradu su uzvikivali “Av, av, av!”, “Lopovi, lopovi!” i “Vučiću ped*ru!”, “Vučiću  –  Vuline!”, “Nećemo sendviče!”. Protest su pratili dobošari, a okupljeni su nosili naljepnice “Puko si” i “Protiv nenormalnog” i transparente “Dole laži”, “Lopove, pokrao si izbore”, “djAVo” i “U ćošak”.

Mladi su se okupili večeras i u Nišu, Novom Sadu, Zrenjaninu, Novom Pazaru, Kragujevcu, Subotici, Kraljevu, Boru, Leskovcu, Vranju, Čačku… 

Na ulicama Novog Sada se u drugom “Protestu protiv diktature” hiljadama studenata i drugih mladih, tokom dvosatne protestne šetnje pridružio veliki broj građana.

U velikom broju, oko 5.000 na ulice su izašle i Nišlije, koje su nosile transparente “Neću sendvič, hoću promjene”, “Neću Cecu za ministarku”, “Vučiću Šrederu”.

U Kragujevcu se okupilo oko hiljadu studenata, učenika i građana koji su ispred Skupštine Kragujevca uzvikivali “Vučiću lopove!”, “Vučiću lopove, pokrao si glasove!”, “Av, av!” i “Izlazite napolje!”.

Novopazaraca je na protestu bilo u desetinama, s transparentima “Studiramo, ne kupujemo diplome”, “Ovo je grad mantija i ćevapa, a ne sendviča”, “Pokrali ste sve u šes’ “, “Samo jako”, “Bez straha” i “Biračko mjesto zločina”.

Protestu su se pridružili i Borani, nekoliko stotina koji su nosili transparente “Nije moj predsjednik” i “Drugi krug”.

Na ulice su izašli i Kraljevčani, njih više od 200, kao i Zrenjaninci, koji su prošetali centrom grada u znak protesta.

Ranije danas u Čačaku se okupilo više od 1.000 učenika srednjih škola i studenata.

Svoje nezadovoljstvo iskazalo je oko hiljadu Subotičana, uglavnom mladih, koji su oštro kritikovali vlast Srbije uz ocijenu da su glasovi građana pokradeni na izborima, a da ih je pokrao pobjednik, Aleksandar Vučić.

Pedesetak, pretežno mladih odazvalo se protestu na Trgu Staniše Stošića u Vranju.

Na jugu Srbije protestovalo se i u Leskovcu i Vlasotincu.

Drugoplasirani predsjednički kandidat Saša Janković, Boško Obradović, Luka Maksimović (Ljubiša Preletačević Beli) i Demokratska stranka poslali su saopštenja u kome podržavaju protest uz poziv da on bude miran.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić rekao je da u Srbiji ima pravo da protestuje svako ko je nezadovoljan izborima, sve dok je to mirno.

 

NV / Beta / foto Twitter

Na vrh