Prst u oko Njemačkoj: Grabar-Kitarović danas sa Putinom u Sočiju

18. Oct 2017. | 12:50 | Faruk Vele
Kolinda i Putin

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u danas počinje trodnevni službeni posjet Rusiji na poziv ruskog kolege Vladimira Putina s namjerom da potakne bilateralne odnose koji su godinama zapušteni, prenosi bh. informativni servis INS.

Službeni posjet Ruskoj Federaciji Kolinda Grabar-Kitarović će započeti sastankom s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom u Sočiju u srijedu.

Nakon sastanka bit će potpisani protokoli o saradnji dva ministarstava unutrašnjih poslova, dva državnih tužilaštava, hrvatskog i ruskog ministarstava kulture za iduće dvije godine, nacrt plana konsultacija dva ministarstava vanjskih poslova i nacrt memoranduma o razumijevanju u području privredne suradnje na tržištima trećih država.

Predsjednica Hrvatske s Putinom će razgovarati o nizu tema. Među njima najistaknutije su primjerice Agrokor, zatim o stabilnosti na jugoistoku Evrope.

Hrvatska i Rusija, tvrde hrvatski izvori, imaju zajedničke interese u borbi protiv međunarodnog terorizma i svih oblika ekstremizama, kao i interes za stabilnost jugoistoka Evrope. Hrvatska državna agencija HINA prenijela je, također, da će jedna od tema razgovora biti situacija u Bosni i Hercegovini.

Grabar-Kitarović je, navode, više puta „izrazila zabrinutost procesima u BiH, posebice ističući zastoj u procesu pristupanju Evropskoj uniji i NATO-u te zastoj u reformama“.

Veoma je zanimljivo da je uoči posjete predsjednice Hrvatske Rusiji, Njemačka dala otvorenu podršku Bosni i Hercegovini i Islamskoj zajednici u Bosni i Hercegovini, a upravo na tragu optužbi predsjednice Hrvatske prema našoj zemlji, o čemu bi “predsjednica svih Hrvata” razgovarala i s Putinom.

Naime, ambasadorica Savezne Republike Njemačke u Bosni i Hercegovini nj. e. Christiane Hohmann posjetila je u ponedjeljak reisu-l-ulemu IZBiH dr. Husein ef. Kavazovića.

Ona je ovom prilikom pohvalila i jasan stav reisu-l-uleme i Zajednice prema ekstremizmu i sljedbenicima ekstremnih ideologija što, kako je kazala ambasadorica, demantira izjave o navodnom ekstremizmu u Bosni i Hercegovini koje se plasiraju izvana.

Ovdje se, jasno, misli na kontroverzne stavove predsjednice Hrvatske koja je, naknadno, i sama reterirala u optužbama prema BiH za navodnu radikalizaciju, a na što ju je u svojim pismima u dva navrata otvoreno upozoro i poglavar IZBiH.

Prema analitičarima iz Njemačke, ta zemlja ne gleda blagonaklono na soliranje predsjednice Hrvatske i njezina nastojanja da se nametne kao “most između Rusije i čak Sjedinjenih Američkih Država”.

Također, Njemačka je od ranije zabrinuta ulogom Rusije na Balkanu. Nema sumnje da je posljednji potez Grabar-Kitarević prst u oko Berlinu i “voda na ruski mlin”.

Tim prije jer su hrvatski mediji bliski HDZ-u i hrvatskoj predsjednici nešto ranije optuživali upravo Njemačku da podržava koncept “unitarne BiH“ i da šteti interesima Hrvatske u BiH.

Inače, kako je istaknuto uoči posjete, i Hrvatska i Rusija se zalažu za jedinstvenu, suverenu, cjelovitu i stabilnu BiH i ravnopravnost svih triju konstitutivnih naroda, kažu na Pantovčaku.

Ovo je prvi službeni posjet jednog hrvatskog predsjednika Ruskoj Federaciji od 2009. godine, a ključni mu je cilj je “novi zamah u odnosima koji su godinama zapušteni”, saznaje se na Pantovčaku.

Među temama razgovora svakako će biti Agrokor u koji su ruske banke, Sberbank i VTB, uložile veliki novac i očekuju povrat duga.

 

NV / INS

Na vrh