Prvi Forum “Nastavnici su važni” održan u Foči

6. Apr 2017. | 15:10 | NV
IMG_4912

Danas je u Domu za kulturu i informisanje Foča održan Prvi Forum “Nastavnici su važni”, pod okriljem inicijative koju je u 2016. godini pokrenuo Centar za obrazovne inicijative Step by Step.

Kampanja “Nastavnici su važni”, u sklopu koje se dodjeljuje godišnja “Nagrada za inovativne nastavnike“, za cilj imaju prepoznati, promovisati i nagraditi inovativne nastavnike i njihove prakse širom Bosne i Hercegovine. Obje inicijative imaju zajednički cilj da afirmišu plemenitu i odgovornu nastavničku profesiju u društvu.

Na Forumu u Foči su predstavljene inovativne prakse nastavnika i nastavnica iz Foče, Goražda i Mostara, koji su bili nominirani u različitim kategorijama 2016. godine, kao i pobjednička praksa iz kategorije Predmetna nastava nastavnika osnovne škole „Sveti Sava“ iz Foče, Duška Krsmanovića. Pored prezentacija inovativnih praksi razgovaralo se i o novim inicijativama Centra za obrazovne inicijative Step by Step, koje otvaraju novi, aktivni i interaktivni, prostor svim edukatorima i edukatoricama da rade na svom stručnom usavršavanju.

“Izuzetno smo sretni i počastvovani što smo imali priliku da na Forumu u Foči, prvom od pet koji će biti organizovani širom BiH, predstavimo neke od najboljih praksi naših nastavnika i nastavnica“  rekla je dr. Radmila Rangelov-Jusović, direktorica COI Step by Step. „Kvalitetno obrazovanje se temelji na kvalitetnim nastavnicima, a naš cilj je da kroz ove inicijative pokažemo koliko predanih i posvećenih nastavnika svakoga dana čini mala čuda u našim učionicama, često bez pravih uslova i podrške, vođeni svojim ličnim entuzijazmom i predanosti profesiji”, naglašava Rangelov-Jusović.

Prijave inovativnih praksi na konkurs za 2017. godinu će biti otvorene s početkom školske 2017.-2018. godine, što je prilika da pojedinci, ali i kolektivi, promovišu svoj uspješan rad, inspirišu ostale nastavnike da u obrazovni sistem unesu vlastiti kreativni pečat, ali i da sve nas podsjete na značaj ulaganja u razvoj obrazovanja i nastavničke profesije.

Slični Forumi će se, u narednom periodu, održati i u drugim gradovima Bosne i Hercegovine, rečeno je na današnjem susretu.

 

NV

Na vrh