Prvi put u historiji bh. dijaspore iftar u Parlamentu Novog Juznog Velsa

27. May 2017. | 14:41 | NV
Djemila Gabriel sa timom

Đemila Talić-Gabriel, počasna konzulica BiH u Novom Južnom Velsu, u utorak 30. maja prvi put u historiji bosansko- hercegovačke dijaspore organizovat će iftar u Parlamentu Novog Južnog Velsa.

Talić-Gabriel je nakon dvomjesečnih pregovora sa ministrima, a uz veliku pomoć Davida Clarkea, predstavnika vladajuće stranke Liberala, od strane državnih vlasti Australije uspjela dobiti odobrenje za organizaciju iftara. Ona i njen suprug, uspješni australski biznismen Chris Gabriel s radošću su prihvatili odgovornost organizacije ovog historijskog događaja za sve Bosance i Hercegovce u Australiji, jer uprkos ogromnim troškovima, želja im je predstaviti BiH u najljepšem svjetlu.

Kako bi prvi iftar u Parlamentu Novog Južnog Velsa prošao u savršenom redu, počasna konzulica angažirala je tim stručnjaka, a svaki pojedinac angažirao se volonterski, bez ikakve novčane naknade, osjećajući se počastvovanim doprinijeti pisanjem nove historije ugleda Bosne i Hercegovine.

“Moram naglasiti da je Islamska zajednica i ABHCA pružila nesebičnu pomoć u organizaciji. Također, u Parlamentu će biti dozvoljeno klanjanje teravije. Iftaru će uz razne ministre iz stranke Liberala i Laburista prisustvovati tri imama, dva katolička svećenika, konzuli drugih zemalja i vrh tužilaštva. Glavni gost večeri bit će Edhem Eddie Čustović, profesor na Univerzitetu LaTrobe, koji će u desetominutnom obraćanju opisati vlastiti životni put od izbjeglice do priznatog profesora. Među učesnicima programa bit će i Rijan Hamidović, bivši član Hora Hazreti Hamza koji trenutno živi u Sydneyu”, kaže Talić- Gabriel i naglašava da će događaj pratiti predstavnici SBS, te ABC radija i televizije.

Uspješna Bosanka zahvalila se svom timu koji vrijedno vrši posljednje pripreme za iftar, a koji čine: Edina Kamenjaš koja je zadužena za program, Emina Kamenjašević Ramić za uređenje sale, Mirsada Alemić Helać za pozivnice, Emin Šerifović za tehničku stranu programa, Fahir Zečević- novinar za video i fotografije, dok će program voditi Maida Vugdalić.

 

NV

Na vrh