Puhovski: Hrvatska bi se mogla naći u veoma neugodnoj vanjskopolitičkoj situaciji zbog slučaja “Prlić i ostali”

7. Oct 2017. | 12:07 | Faruk Vele
FAH-Ha242926

Hrvatski politički analitičar i univerzitetski profesor Žarko Puhovski smatra da će se Hrvatska naći u veoma neugodnoj vanjskopolitičkoj situaciji ukoliko u osnovi dođe do prihvaćanja prvostupanjske presude u slučaju Jadranka Prlića i ostalih iz vojnopolitičkog vrha tzv. Herceg-Bosne, prenosi bh. informativni servis INS.

Podsjetimo oni su u maju 2013. osuđeni na 111 godina zatvora, a Hrvatska proglašena odgovornom za učestvovanje u međunarodnom oružanom sukobu, odnosno, praktično, za agresiju na BiH.

“Hrvatska će se naći u veoma neugodnoj vanjskopolitičkoj situaciji, ali i unutrašnjopolitičkom planu s obzirom na vezivanje uz predsjednika Tuđman koje se sad proširilo iz HDZ-a čak i na mnoge ljude iz SDP. S druge strane, dođe li do radikalne promjene prvostupanjske presude, predstavnici Bošnjaka u BiH će se naći u veoma teškoj situaciji da i dalje pritišću hrvatsku nacionalnu zajednicu”, tvrdi Puhovski.

Komentirajući odnose Hrvatske i Srbije prema BiH, kao i politiku hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarević, on ističe da niko sa strane ni na koji način ne može ni desetinu toliko štetiti Bosnu i Hercegovinu, koliko BiH sama sebi šteti.

“To treba svima treba biti jasno. Drugo je bilo u ratu, ali sve što u ovom trenutku mogu da učine Srbija i Hrvatska jeste druga decimala realnih problema BiH”, kaže Puhovski.

Predsjednica hrvatske, navodi on, čak i da je došlo do sastanka sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem na kojem se trebalo razgovarati o BiH, nema ovlasti da donosi ikakve bitne odluke za hrvatsku državu.

“Tako da sve što bi mogla dogovarati sa predsjednikom Srbije jeste više na razini priča i dobrih želja”, ističe on.

Upitan da li se u Hrvatskoj, ipak, primijeti da se u BiH ponovo reaktivira ideja o Herceg-Bosni i da se politika hrvatske predsjednice u osnovi tumači podrškom tim procesima, Puhovski kaže da BiH nije tema u hrvatskoj javnosti osim kada se dese procesi hrvatskim državljanima, a “onda se u reagira jako nacionalistički” i unaprijed se polazi od toga «naši» ne mogu biti krivi.

Po njemu, ono što daje argumente jest, kako je kazao, nedopustivo  ponašanje bošnjačke većine kade riječ o promjenama Izbornog zakona u BiH.

“Hoće li to stati na tome ili ići korak dalje, ovisi o ponašanju pojedinih političara. HDZ političari imaju posebne odnose sa Hrvatima u BiH i događa se korak dalje. Sve je to opet vezano za unutrašnje probleme BiH i da se jedna strana nada ishodu presude u Hagu, recimo bošnjačka, da bi pritisnula dio hrvatskih, odnosno HDZ-ovih, političkih elita u BiH, a Hrvatska politička elita se nada drugom rješenju da bi mogla pritisnuti BiH, odnosno Bošnjake”, naglašava Puhovski za INS.

S druge strane, dvije nacionalne države, srpska i hrvatska, kaže Puhovski, dio stanovništva BiH smatraju svojim narodima, pa i nadležnima za “jedan dio pučanstva u BiH”.

“Dok postoje ta dvostruka državljanstva, to se ne može izbjeći, to je u sistem ubilježeno”, smatra Puhovski.

Prema njegovim riječima, BiH treba hrvatsku u EU.

“Tu se možemo nadati da se Hrvatska neće ponašati toliko nekorektno kao Slovenija prema Hrvatskoj ili Italija prema Sloveniji prije toga”, zaključio je Puhovski u razgovoru za bh. informativni servis INS.

 

NV / INS

Na vrh