Puigdemont se obratio javnosti: Priznat ćemo rezultate izbora kakvi god budu

31. Oct 2017. | 14:44 | NV
puigdemont(4)

Španska civilna garda pretražila je u utorak ujutro lokalna sjedišta katalonske policije, u sklopu istrage o referendumu o nezavisnosti kojeg je Madrid proglasio neustavnim, javljaju svjetski mediji, prenosi agencija Patria.

Katalonski čelnik Carles Puigdemont, koji je od jučer u Briselu, iz Belgije se obratio javnosti.

“Podupiremo naše državne službenike koji i dalje pokušavaju izvršavati svoje dužnosti. I na kraju čekaju nas izbori koje je raspisala španska Vlada i na to gledamo kao na demokratsku mogućnost. Nismo prestrašeni, ne bojimo se izbora. Izaći ćemo na izbore i dati odgovor španskoj vlasti i cijeloj međunarodnoj zajednici. Tako moramo rješavati naše sukobe, ne zatvaranjem ljudi, nego na demokratski način. Poštovat ćemo rezultate izbora 21. decembra bez obzira na rezultat. Želim postaviti pitanje hoće li Španija poštovati rezultate izbora ili ne. Ja inzistiram na tome, na pitanju španskoj Vladi jesu li spremni prihvatiti rezultate izbora”, kazao je Puigdemont.

Poslao je poruku i međunarodnoj zajednici:

“Želim poručiti međunarodnoj zajednici posebno Evropskoj uniji sljedeće: morate shvatiti da je borba Katalonaca za nezavisnost zapravo borba za vrijednosti poput slobode, demokratije, nenasilja… To je borba protiv stava španske vlade koju obilježava nasilje i ne dijalog. Oni šalju ljude u zatvor, poznaju samo opresiju, tome treba stati na kraj, zato što će svi u Evropi platiti cijenu. Želim poručiti Kataloncima da budu spremni na dug proces. Suočeni smo s državom koja poznaje samo opresiju. Naše oružje je dijalog.”

Dodao je kako nije u Belgiji da bi traži azil, već da je u Briselu kao sjedištu Evrope.

Poručio je kako je dio katalonske vlade otputovao u Brisel kako bi ukazao na problem Katalonije u srcu Evrope.

 

NV / NAP

Na vrh