Puigdemont suspendovao proglašenje nezavisnosti Katalonije

10. Oct 2017. | 21:42 | NV
puigdemont

Katalonski predsjednik Carles Puigdemont izjavio je večeras da će preuzeti mandat da Katalonija postane nezavisna država u formi republike, ali da suspenduje proglašenje nezavisnosti na nekoliko sedmica u očekivanju dijaloga sa centralnim španskim vlastima.

“U ovom historijskom trenutku kao predsjednik Katalonije želim da pratim želju naroda da Katalonija postane nezavisna država, glasački lističi kažu da za nezavisnosti i to je ono s čim ja želim da idem naprijed”, rekao je Puigdemont.

Puigdemont osudio je u govoru u regionalnu parlamentu “radikalno odbijanje” centralnih vlasti u Madridu da pregovaraju o referendumu o nezavisnosti Katalonije.

Predsjednik Katalonije počeo je govor u parlamentu Katalonije sa sat vremena zakašnjena. Mediji su prenijeli da su mogući razlozi za kašnjenje bili kontakti za međunarodno posredovanje u rješavanju katalonske krize, što španske vlasti inače odbijaju.

“Nalazimo se u izuzetnom trenutku koji ima historijske dimenzije”, rekao je Puigdemont na početku govora i dodao je neophodno smanjiti tenzije osuđujući “radikalno odbijanje” vlasti u Madridu za pregovore o referendumu.

Izvori bliski španskoj vlasti rekli su da posredovanje sa Puigdemontom “nije moguće”.

Regionalni parlament se nalazi pod povećanim mjerama sigurnosti ispred kojeg se nalaze nekoliko desetina policijskih vozila, dok helikopteri nadlijeću zdanje.

Policijsko prisustvo je pojačano na strateškim mjestima Barcelone kao i na aerodromu.

 

NV / Beta

Na vrh