Putin: Assad nije koristio hemijsko oružje

31. May 2017. | 08:41 | NV
putin

Ruski predsjednik Vladimir Putin u intervjuu za francuski Le Figaro izjavio je da on smatra da sirijski predsjednik Bashar al-Assad nije koristio hemijsko oružje u gradu Khan Shaykhoun 4. arpila ove godine, a što je bio povodom za američki raketni napad na sirijsku vojsku tri dana kasnije.

“Prema našim informacija, nema dokaza da je Assad koristio hemijsko oružje. Ubijeđeni smo da ga nije koristio”, rekao je Putin i dodao da su optužbe protiv Assada način da se “objasni međunarodnoj zajednici da je bilo potrebno nametnuti sve mjere i pritiske protiv Assada, uključujući i one vojne”.

Tokom sastanka Putina i novoizabranog predsjednika Francuske Emmanuela Macrona, bilo je riječi i o Khan Shaykhounu. Francuski predsjednik je optužio Assada za korištenje hemijskog oružja i obećao da će bombardovati Siriju svaki put kada to Assad ponovo napravi.

Prije nekoliko sedmica sirijsko ministarstvo vanjskih poslova je optužilo Francusku da je umiješana u incident izazivanja hemijskog napada u Siriji zajedno sa Al-Qaidom, koju Damask drži odgovornom za napad. Francuska je tada objavila svoju istragu o incidentu u Siriji, a rečeno je da je podatke o napadu prikupila preko svojih obavještajnih službi i da prikupljeni dokazi ukazuju na krivicu sirijskih vlasti. Sirijske vlasti optužbe odbacuju.

Rusija, Iran i Sirija su predlagale nezavisnu istragu ovoga incidenta u kome je ubijeno 80 ljudi, ali do te istrage nije došlo, prije svega jer Sjedinjene Američke Države i Francuska nisu podržale prijedlog pomenute tri države.

Prema poznatim detaljima napada u pomenutom sirijskom gradiću korišten je otrovni gas sarin, a među žrtvama je bilo djeca  i civila.

 

NV

Na vrh