Putin: Desiće se novi incident sa hemijskim oružjem u Siriji, Evropa se dodvorava Trumpu

11. Apr 2017. | 19:43 | NV
putin

Ruski predsjednik Vladimir Putin boravi u Italiji i tamo se sreo sa predsjednikom te države Sergiom Mattarellom. Čini se da je prva i osnovna tema razgovora dvojice predsjednika bila Sirija.

Putin je izjavio da ga američki raketni napad na Siriju podsjeća na američki napad na Irak 2003. godine, kada su Sjedinjene Američke Države uništile tu državu povodom lažnih optužbi da Irak posjeduje oružje za masovno uništenje. “Nakon te vojne kampanje počeo je rast terorizma i formiranje ISIL-a”, rekao je Putin, prenosi agencija Tass.

Putin je rekao da Rusija ima informacije da će novi incident sa hemijskim oružjem biti isceniran, a da će za njega biti okrivljen Bashar al-Assad i sirijska vlada.

“Imamo informacije iz različitih izvora da su ove provokacije – ja ih drugačije ne mogu nazvati, pripremljene i u drugim dijelovima Sirije, uključujući južna predgrađa Damaska, gdje postoje planovi da se baci neka supstanca i da se optuži zvanična sirijska vlast”, rekao je Putin.

Putin je još jednom pozvao na međunarodnu istragu slučaja od 4. aprila i korištenja hemijskog oružja tom prilikom.

“Mi vjerujemo da svaki incident ove vrste treba biti istražen”, rekao je Putin i dodao da će se Rusija “obratiti organima Ujedinjenih nacija u Hagu i pozvati svjetsku zajednicu da detaljno istraži ovaj incident te da napravi balansiranu odluku baziranu na rezltatima istrage.”

Putin smatra da evropske države podržavaju američki napad na Siriju kako bi obnovile veze sa Washingtonom, budući da je veliki broj evropskih zemalja bilo protiv Donalda Trumpa tokom izborne kampanje u SAD.

 

NV / foto Tass

Na vrh