Putin: Helmut Kohl je uticao na mene, duboko sam impresioniran njegovom ličnošću

18. Jun 2017. | 13:43 | NV
putin-epa-file-photo-20140810

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je da je bivši njemački kancelar Helmut Kohl umnogome uticao na njegovo shvatanje politike.

“Poznavao sam ga od početka devedesetih godina prošlog vijeka. Bio sam prisutan tokom njegovih razgovora sa tadašnjim gradonačelnikom Sankt Peterburga Anatolijem Sobčakom”, rekao je Putin, prenosi Srna.

“Sastanci s Kohlom značajno su promjenili moje poglede”, rekao je Putin, a prenosi agencija RIA Novosti.

Ruski lider je priznao da je bio duboko impresioniran Kohlovom ličnošću i intelektom.

“Vidio sam dubokoumnu osobu koja nije živjela od izbora do izbora, mada su mu, naravno bili bitni. On je razmišljao o dalekoj budućnosti i to veoma duboko na osnovu svog znanja i iskustva državnika jedne od najvećih evropskih država”, naglasio je Putin.

Ruski predsjednik je rekao da se “s Kohlom sretao u raznim okolnostima ali je prvi susret ostavio veoma jak utisak”, prenosi Beta.

Komentarišući Kohlovo mišljenje da više nema hladnog rata između Zapada i Istoka, Putin je istakao da je njemački političar bio u pravu.

Kohl je bio šesti njemački kancelar od 1982. godine do 1998. godine i on je imao najduži mandat od vremena Otta von Bismarcka. Kohl je, također bio prvi kancelar ujedinjene Njemačke.

Kohl koji je predvodio ponovno ujedinjenje Njemačke 1990. godine preminuo je prije dva dana u svom domu u Njemačkoj.

 

NV / Srna / Beta

Na vrh