Putin i Assad u Sočiju: Rat u Siriji se približava kraju, tražiti političko rješenje sukoba

21. Nov 2017. | 15:28 | NV
assad putin

Ruski predsjednik Vladimir Putin je u ruskom gradu Soči primio sirijskog predsjednika Bashara al-Assada, sa kojim je na višečasovnom sastanku razmatrao brojne teme, prenosi Tass.

Dva predsjednika su se složila da je rat u Siriji blizu kraja i da sada treba tražiti politička rješenja.

“Vjerujem da je problem terorizma univerzalan i mnogo toga bi trebalo biti urađeno da se terorizam u potpunosti porazi, ali kroz našu saradnju u borbi protiv terorizma u Siriji vojne operacije se približaju svome kraju. Mislim da je sada glavni potez politički proces i zadovoljan sam da vidim vašu spremnost da radite sa svima na uspostavi mira i traženju rješenja”, rekao je Putin u prisustvu Assada.

“Za ovo vrijeme ogroman uspjeh je postignut, kako na bojnom polju tako i na političkom planu. Mnoga područja u Siriji su oslobođenja, civili koji su bili protjerani sada imaju mogućnost povratka”, dodao je Assad.

Već sutra Putin će se u Sočiju sresti sa predsjednicima Irana i Turske rekao je Putin i dodao da će sa njima dvojicom razgovarati “o političkom procesu nakon poraza terorista” te izrazio nadu da će njih trojica pronaći “dugoročno rješenje sirijske krize.” Putin je dodao da naporedo sa iranskim i turskim kolegom, on radi i na kontaktima sa Sjedinjenim Američkim Državama, Jordanom, Egiptom i Saudijskom Arabijom.

Assad se zahvalio Putinu u ime Sirijaca na pomoći u “zadržavanju državnog teritorijalnog integriteta i nezavisnosti”.

 

NV / foto Tass

Na vrh