Putin i Erdogan: Stvoreni su uslovi za završetak rata u Siriji

29. Sep 2017. | 17:35 | NV
erdogan(16)

Turska i Rusija žele pojačati saradnju u cilju okončanja sukoba u Siriji i raditi na uvođenju zona deeskalacije u pobunjeničkoj provinciji Idlib na sjeverozapadu Sirije, izjavili su predsjednici te dvije zemlje Recep Tayyip Erdogan i Vladimir Putin nakon sastanka u Ankari, javljaju svjetski mediji, prenosi agencija Patria.

“Odlučili smo pojačati napore da osiguramo zonu deeskalacije u Idlibu na granici s Turskom”, kazao je turski predsjednik na konferenciji za medije nakon sastanka s ruskim kolegom u Ankari.

Putin je rekao da će se tim dogovorom okončati borbe i stvoriti uvjeti za povratak izbjeglica svojim kućama.

Ruski predsjednik je poručio da su se stvorili uslovi za okončanje rata u Siriji, te da će Rusija i Turska graditi saradnju u tom smjeru.

“Ispunjeni su potrebni uvjeti da se okonča ovaj bratoubilački rat u Siriji, da se potpuno unište teroristi i dozvoli Sirijcima da se vrate mirnom životu”, istakao je Putin.

Rekao je da se dogovorom postignutim u četvrtak stvaraju uvjeti za povratak izbjeglica, što je od velikog značaja i za jačanje napora za postizanje dugoročnog političkog sporazuma u Ženevi.

Putin i Erdogan razgovarali su i o kurdskom referendumu održanom u ponedjeljak u Iraku, a Erdogan je ocijenio da je to bila velika greška i da se time narušila stabilnost u regiji.

Turski predsjednik je apelovao na međunarodnu zajednicu da uradi sve kako bi sačuvala teritorijalnu cjelovitost Iraka.

 

NV / NAP

Na vrh