Putin i Macron zalažu se za direktne pregovore sa Sjevernom Korejom

16. Sep 2017. | 07:59 | NV
North Korean Leader Kim Jong Un gives field guidance to the Pyongyang mushroom factory in this undated photo released by North Korea's Korean Central News Agency (KCNA) in Pyongyang on April 8, 2017. KCNA/via REUTERS

Predsjednici Rusije i Francuske, Vladimir Putin i Emmanuel Macron, pozvali su na direktne pregovore sa Sjevernom Korejom da bi se smanjile napetosti izazvane najnovijim sjevernokorejskim ispaljivanjem rakete, saopštio je Kremlj.

Dva predsjednika su se u telefonskom razgovoru saglasila da je “nedopustivo nastaviti eskalaciju” na Korejskom poluostrvu, naveo je Kremlj.

Putin i Macron su se složili da je potrebno riješiti tu “izuzetno komplikovanu situaciju isključivo političkim i diplomatskim sredstvima i obnovom direktnih pregovora”, navodi se u saopštenju.

Oni su čvrsto osudili provokativne akcije Sjeverne Koreje kojima se grubo krše rezolucije Vijeća sigurnosti UN.

Francusko predsjedništvo je u odvojenom saopštenju povodom nove ispaljene sjevernokorejske rakete, čvrsto osudilo provokativne akcije Sjeverne Koreje koje, kako je naveden, “grubo krše rezolucije Vijeća sigurnosti UN” i izjasnilo se za jačanje sankcija Pyongyangu.

“Francuska je spremna da radi, posebno u okviru Vijeća sigurnoti UN i Evropske unije na jačanju mjera da bi se ubijedio režim u Pyongyangu da nema interesa za eskalacijom i da ga dovede do pregovaračkog stola”, rekla je portparolka francuskog ministarstva vanjskih poslova.

Sjeverna Koreja je danas lansirala još jednu balističku raketu koja je preletjela preko Japana i pala u Tihi okean, oko 2.000 kilometara istočno od japanske obale.

Kremlj je ranije čvrsto osudio to “provokativno ispaljivanje” rakete, dok je portparolka ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova osudila agresivnu retoriku Washington oko tog pitanja.

 

NV / Beta

Na vrh