Magazin>>

Putovanjem u budućnost BiH, BEEP obilježio dan energetske efikasnosti

6. Mar 2017. | 10:19 | NV
DSC_2173

Bosna i Hercegovina je zemlja bogata prirodnim ljepotama je rečenica koju svakodnevno čujemo i po nekoliko puta. Štrbački  buk, Hutovo blato, Vodopad Kravice i Bjelašnica samo su neke od prekrasnih bh. turističkih destinacija poznatih u čitavoj Evropi, a koje svjedoče ovoj tvrdnji. No da li ste u stanju da zamislite jedno od ovih mjesta potpuno uništenim, pogođenim prirodnom katastrofom? Bjelašnica bez snijega, Štrbački buk bez svog prepoznatljivog šuma, presušeni Vodopad Kravice i Hutovo blato bez cvrkuta ptica?

 

Air Future donosi putovanja u budućnost, po cijeni koju birate sami

U sklopu obilježavanja Svjetskog dana energetske efikasnosti, u Sarajevo City Centru, u okviru projekta BEEP predstavljena je imaginarna avio kompanija Air Future. Svi posjetioci imali su priliku, uz zanimljivi kviz o pametnoj upotrebi energije, procijeniti u kojoj mjeri su energetski efikasni. Na osnovu rezultata građani su dobili uvid kako i u kojoj mjeri njihovo energetski efikasno ponašanje utiče na budućnost prirodnih okruženja u BiH te su se uvjerili da su navedene prirodne katastrofe nažalost moguće i vrlo vjerovatne.

Svima onima koji su prepoznali adekvatna energetski efikasna ponašanja, kompanija Air Future, omogućila je posjetu turističkoj destinaciji u budućnost BiH sa očuvanim prirodnim bogatstvima, bez prirodnih ekoloških katastrofa. Oni koji nisu uspjeli prepoznati energetski efikasna ponašanja dobili su uvid u budućnost narušenog prirodnog okruženja BiH.

Iako se primarno fokusira na obnovu javnih objekata u FBiH, jedan od važnih zadataka projekta BEEP je educiranje javnosti o nužnosti energetski efikasnog ponašanja.

Primarni cilj kampanje je podstaći sve građane u BiH da se zapitaju šta konkretno mogu učiniti za zajednicu u kojoj žive i koja su to energetski efikasna ponašanja koja mogu primijeniti. Svi građani bi trebali, u ne tako dalekoj budućnosti, imati priliku da svjedoče očuvanim prirodnim bogatstvima Bosne i Hercegovine, a ne da tema naše svakodnevnice budu obilne padavine i suše.

Kampanja Air Future također ima za cilj da ukaže javnosti na značaj energetske efikasnosti, kao i na direktne benefite pametnog korištenja energije, ali i da predstavi slike budućnosti koja očekuje svakog pojedinca, ukoliko se tom energijom rasipa.

Uživanje s najmilijima uz cvrkut ptica u Hutovom blatu, u zimskim radostima na snježnim planinama i u jedinstvenom šumu Štrbačkog buka, bit će nam omogućena i u budućnosti ako se odlučimo na racionalno korištenje energije. Cijena možda djeluje visoko, ali uistinu nije. S

Svaki put kada napustite prostoriju ne zaboravite ugasiti svjetlo, zavrnite slavine da voda ne teče dok perete zube i prije nego što upalite klima uređaj, sjetite se da vas, na isti način, može rashladiti i ventilator. Vozite bicikl umjesto automobila i očekuje vas nezaboravno putovanje u bolju i ljepšu budućnost BiH, kažu iz BEEP projekta.

 

NV

Na vrh