Radnicima Konzuma u BiH ne produžavaju se ugovori o radu

6. Apr 2017. | 11:59 | NV
31500

Dijelu radnika Konzuma u Bosni i Hercegovini sa kratkoročnim ugovorima u posljednjih mjesec dana ugovoi nisu produženi, izvijestila je BHT, prenosi Indikator.ba.

No, o tome ni radnici ni sindikati u ovoj kompaniji javno ne žele govoriti, kao ni u Upravi Konzuma. Svi čekaju rasplet situacije oko Agrokora u Hrvatskoj.

Iz strukovnog Sindikata u Sarajevu, međutim, optimisični su da neće biti otpuštanja. “U kontaktima koje imam sa menadžmentima u Sarajevu i Zagrebu dosad su sve obaveze prema radnicima i dobavljačima ispunjene. To je pozitivno i ja se nadam da će se taj trend nastaviti”, kaže Muhamed Avdagić, predsjednik Sindikata prehrambene industrije BiH.

Na Međunarodnom sajmu privrede u Mostaru bilo je riječi i o uticaju krize u Agrokoru, na tržišta u Bosni i Hercegovini i Srbiji. Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić rekao je da je razgovarao sa hrvatskim premijerom Andrejom Plenkovićem o krizi u ovom koncernu. Ivanić je izjavio kako se nada da će dobavljači iz BiH biti tretirani kao i dobavljači u Hrvatskoj.

Agrokorove kompanije dužne su dobavljačima u BIH oko 450 miliona KM, a prema svim dobavljačima u regiji 2,5 milijarde eura.

Ekonomski analitičar Admir Čavalić uvjeren je kako je Agrokor previše važan kako bi Hrvatska pustila da propadne, te se nada će se na tom tragu pronaći rješenje i za kompanije iz BiH.

“Kada govorimo o radnim mjestima, ako dođe do većih restruktuiranja ne očekujem da bi trebalo doći od većih otkaza. Ipak je riječ o privatnoj kompaniji i aposlutno sam uvjeren da nema viška zaposlenih i tehnološkog viška”, smatra Čavalić. On ističe kako je na leđa dobavljača pao najveći teret poslovanja Agrokora. “Ukupno trećina svih dugovanja Agrokora odnosi se na dug prema dobavljačima što znači da su dobavljači u najvećoj mjeri trpili teret poslovanja Agrokora”, istakao je Čavalić.

 

NV / indikator.ba

Na vrh