Radončić: SBB-ovi ministri podnose ostavke na državnom i entitetskom nivou

17. Nov 2017. | 16:58 | NV
radoncic

Predsjednik Saveza sa bolju budućnost (SBB) Fahrudin Radončić najavio je da će ministri iz njegove stranke u državnoj i entitetskoj vladi podnijeti ostavke.

“Kao što je javnosti poznato, gospodin Izetbegović već mjesecima traži i provocira da SBB napusti vlast. Mi smo potpuno odgovorno prihvatili tu vrstu ponude i očekivati je da će naša četiri ministra u Vladi FBiH i jedno u Vijeću ministara BiH u narednih mjesec dana ponuditi ostavke predsjedniku FBiH Marinku Čavari, odnosno predsjedavajućem Vijeća ministara BiH Denisu Zvizdiću”, kazao je Radončić za N1.

“Svu odgovornost na novonastalu situaciju snosi gospodin Izetbegović koji je nekada isključio SBiH iz vlasti, SDP, Demokratsku frontu, A-SDA i sada SBB. Oni ne mogu naći nove koalicione partnere, ali bili su vrlo uporni i na nama je da poslušamo taj zahtjev gospodina Izetbegovića”, dodao je Radončić i rekao “da će se vrlo brzo vidjeti za predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić nema parlamentarnu većinu”, dodaje Radončić.

 

Tražiti smjenu kadrova SDA?

Iz SBB-a su se oglasili i saopštenjem u kome se potvrđuju Radončićeve izjave i dodaje da će SBB “vjerovatno raditi na scenariju da se novonastalim odnosom snaga na federalnom i državnom nivou pokrene procedura smjene SDA-ovih kadrova i učini kraj politici stopiranja puta euroatlanskih integracija.”

Dalje u saopštenju se navodi da “SBB ponavlja poziv Izetbegoviću da objavi tih nepostojećih 1.000 pozicija SBB-a i da istovremeno objavi blizu 100 000 pozicija koje drže članovi SDA. On u svom stilu vara javnost, jer će SBB i njegovi ministri dati ostavke. U Vladi FBiH SBB od 17 pozicija ima samo četiri ministarske fotelje, i njihove će ostavke biti date na raspolaganje predsjedniku Federacije BiH gospodinu Čavari. I jedno ministarsko mjesto na nivou BiH, bit će dato na raspolaganje u skladu sa Zakonom o Vijeću ministara BiH.”

 

Odgovornost za moguću krizu

“Svu odgovornost na novonastalu situaciju snosi gospodin Izetbegović koji je nekada isključio SBiH iz vlasti, SDP, Demokratsku frontu, A-SDA i sada SBB. Oni ne mogu naći nove koalicione partnere, ali bili su vrlo uporni i na nama je da poslušamo taj zahtjev gospodina Izetbegovića”, kazao je Radončić za N1.

Na pitanje šta će se desiti ukoliko ostavke ministara SBB-a ne budu prihvaćene, Radončić je izjavio: “Ti će ministri, nažalost, ostati taoci politike SDA i HDZ-a. Ne smijemo dozvoliti stvaranje haosa u Federaciji BiH jer očigledno je da gospodin Izetbegović priželjkuje fildžan državicu, a neko treći entitet i mi kao državotvorna stranka nećemo nervozno reagirati. Druga je opcija da SDA ostane kao manjinska vlada pod uslovom da nađe u jednom i drugom parlamentu da je neko podržava.”

 

NV

Na vrh