Rajoy: Namjera španske vlade je da smijeni katalonskog predsjednika

27. Oct 2017. | 15:38 | NV
rajoy(1)

Španski senat danas održava sjednicu na kojoj treba da donese odluku o planu vlade da ukine regionalna ovlaštenja predsjedniku, vladi i parlamentu Katalonije, javlja AP, prenosi agencija Patria.

Španski premijer Mariano Rajoy je na početku sjednice izjavio da je namjera vlade da smijeni predsjednika Katalonije Carlesa Puigdemona, dodajući da je sve što se dešava u toj španskoj pokrajini “jasno kršenje zakona” koje će imati posljedice.

Rajoy je izjavio da građani Katalonije neće izgubiti slobodu uvođenjem specijalnih mjera već će njihova prava biti zaštićena, javio je AP. On je rekao da se Španija suočava sa izazovom bez presedana u skorijoj historiji zemlje zbog najava da će Katalonija proglasiti nezavisnost od Španije.

“Prva stvar koju će vlada učiniti ako dobije specijalna ovlaštenja je smjena predsjednika Katalonije Carlesa Puigdemona i njegove vlade”, rekao je Rajoy.

Ono što se dešava u Kataloniji je “jasno kršenje zakona, demokratije i prava svih i za postoje posljedice”, rekao je on i dodao da je uvođenje specijalnih ovlaštenja jedini način da se riješi kriza izazvana referendumom i najavom proglašenja nezavisnosti Katalonije.

Regionalni parlament Katalonije je najavio sjednicu za danas na kojoj će raspravljati o najavljenim mjerama vlade Španije, podsjeća AP i dodaje da bi katalonski parlament mogao i da proglasi nezavisnost.

AP podsjeća da je katalonski parlament za danas zakazao sjednicu na kojoj treba da raspravlja o namjerama španske vlade. Lokalni izvori u Barceloni nagađaju da bi poslanici mogli da proglase nezavisnost što bi produbilo sukob Madrida i Barcelone.

Puigdemon je jučer trebao da se obrati Kataloncima na regionalnoj televiziji ali je to otkazano. On je kasnije ipak izjavio da je razmatrao raspisivanje vanrednih izbora, ali je izabrao da to ne učini zato što vlada Španije nije pružila dovoljno garancija da će suspendovati ono što je nazvao “uvredljivim” mjerama za preuzimanje kontrole nad Katalonijom.

Puigdemon je rekao da je sada na regionalnom parlamentu da odredi kako će odgovoriti na plan španske vlade da preuzme svu vlast u Kataloniji i dodao da “građanski mir mora biti sačuvan”, jer “samo na taj način, ćemo moći da pobijedimo.”

Ako španski Senat odobri planove Rajoyeve vlade, to bi bila prva direktna intervencija centralnih vlasti u poslovima jednog od 17 autonomnih regiona u zemlji. AP ocjenjuje da će plan preuzimanja vlast u Kataloniji biti odobren.

 

NV / NAP

Na vrh