Rajoy: Španija će ostati Španija, ovo je bitka za Evropu

8. Oct 2017. | 13:56 | NV
rajoy

Španski premijer Mariano Rajoy izjavio je u intervjuu za list “El Pais” da će centralne vlasti u Madridu spriječiti da “deklaracija o nezavisnosti” Katalonije “dovede do bilo čega” te da se u Španiji odlučuje o budućnosti Evrope.

“Vlada će spriječiti da deklaracija o nezavisnosti dovede do bilo čega”, rekao je Mariano Rajoy u prvom intervjuu španskim medijima od početka krize između Madrida i Barcelone

“Španija će ostati Španija i to će nastaviti da bude dugo, dugo”, istakao je španski premijer i pozvao Katalonce na poštovanje zakona i vraćanju na “ustavni katalonizam“, ciljajući na poštivanje ustavnog uređenja Španije koje omogućuje Kataloniji široke slobode, a koja je opet doprijenjela razvoju Španije u cijelini.

Rajoy je poručio da razumije Špance koji imaju strahove zbog situacije u Kataloniji i rekao da i on sam osjeća strah “jer se govori o jedinstvu Španije”, i dodao da je Španija država “sa veoma dugom historijom” i da je ta zemlja imala i loše i dobre momente te da će i ova teška situacija biti prevaziđena.

Građana Katalonije je pozvao da se distanciraju od “ekstremista i radikala” te da je ovo bitka koju će Španija dobiti, jer je ta bitka “pravedna i legalna.”

Rajoy je dodao da će upotrijebiti sve zakonske instrumente koji su na raspolaganju kao bi odbranio suverenitet i jedinstvo Španije.

Govoreći o tome da je policija u Kataloniji (Mossos d’Esquadra) odbila naređenja centranih vlasti u Madridu i da se usprotivila državnoj policiji, Rajoy je rekao da je katalonska policija sebi na taj način nanijela veliku štetu. Na pitanje novinara El Paisa o tome kako da sada građani Barcelone vjeruju katalonskoj policiji, Rajoy je rekao da će državna policija ostati u Kataloniji “dok se stanje ne vrati u normalnost.”

Na pitanje šta će uraditi Madrid ako naredne sedmice Katalonija proglasi nezavisnost, Rajoy je rekao da će bilo kakva nezavisnost biti spriječena i da će “upotrijebiti sve mogućnosti koje nam daje zakon”, pa čak i član 155. Ustava Španiji koji znači suspenzija zakona u Španiji i de facto uvođenje vanrednog stanja.

Rajoy je istakao da se u Španiji sada vodi “bitka za Evropu”, odnosno bitka za “evropske vrijednosti” što znači da na kontinentu neće biti ratova, da će vladati “principi i vrijednosti demokratije, sloboda, pravna država i poštivanje zakona”, a čemu prijete populisti širom Evrope, kakvi su Marine Le Pen ili Nigel Farage.

Španski premijer je rekao da o “jedinstvu Španije neće pregovarati”, a da je o svemu drugom spreman razgovarati sa katalonskim političarima.

Rajoy je upozorio da to što radi predsjednik Katalanoje Carles Puigdemont šteti Kataloniji i kvalitetu života građana, jer mnoge velike kompanije napuštaju taj dio Španije i sele se u druge dijelove zemlje.

Na kraju, španski premijer je istakao da neće biti prijevremenih izbora u Španiji, jer bi to bilo loše za Španiju u ovome trenutku i loša poruka evropskim partnerima Španije.

 

NV / foto El Pais

Na vrh