Ramiz Salkić posjetio ambasadu BiH u Oslu

22. Nov 2017. | 18:44 | NV
salkic_oslo

Potpredsjednik entiteta Republika Srpska Ramiz Salkić posjetio je danas bosanskohercegovačku ambasadu u Oslu, gdje je razgovarao sa ambasadorom Nedimom Makarevićem.

Kako je istaknuto na susretu, svrha posjete je da se pojača spona dijaspore i matice na svim nivoima. Ambasador Makarević, kao i osoblje bh. ambasade u Oslu je upoznalo Salkića o našoj dijaspori u Norveškoj, njihovim aktivnostima, načinom organizacije, sistemu dopunskih škola i kulturno-umjetničkih društava, ali i konkretnim planovima kako pospješiti funkcioniranje dijaspore u ovoj skandinavskoj zemlji.

Konstatirano je da bh. dijaspora u Norveškoj broji više od 16.000 ljudi, što je potencijal za podršku razvoju Bosne i Hercegovine.

Ambasador Makarević je naglasio da se većina iseljenika iz BiH doselila u Norvešku devedesetih godina prošloga stoljeća. Ova populacija u kontinuitetu je protekle dvije decenije pokazivala interes za domovinu, obnovu svojih kuća ili povremene posjete rodnom kraju. Nažalost, nisu postojali sistemski mehanizmi kako bi se bh. građanima u dijaspori osiguralo lakše investiranje u BiH, obnova stambenih jedinica te sudjelovanje u demokratskim procesima.

“Bosanskohercegovačka dijaspora je značajan faktor u osiguranju finansijske stabilnosti Bosne i Hercegovine, jer na različite načine unosi u našu zemlju i do pet milijardi maraka godišnje. Uvjeren sam da se tom pitanju moramo mnogo ozbiljnije posvetiti i ojačati saradnju između matice i dijaspore”, rekao je Salkić.

 

NV / Fena

Na vrh