Raskol u SDA potresao većinu

16. Dec 2016. | 08:04 | NV
20161215181132_403183

Klub SDA ostao je danas bez četiri poslanika (Senad Šepić, Šemsudin Mehmedović, Salko Sokolović i Sadik Ahmetović), a kako stvari stoje u SDA, iz Kluba bi mogli izaći i Amir Fazlić, koji je trenutno na funkciji šefa Kluba, i Hazim Rančić, pišu banjalučke Nezavisne novine.

Senad Šepić potvrdio je danas da je napustio Klub poslanika SDA, sa još trojicom kolega, te da će tim putem vjerovatno i više poslanika.

Zbog svega, postoji opravdana bojazan da će parlamentarna većina, ako SDA ne uspije riješiti problem sa “odmetnutim poslanicima”, biti na klimavim nogama. Izlaskom ove četvorke iz Kluba SDA, a time i iz parlamentarne većine, u Predstavničkom domu BiH trenutno u poziciji imaju 22 poslanika, a u opoziciji njih 20.

“Već dugo od SDA tražimo da promijeni politiku i unutar stranke, ali i vođenje politike u zemlji. O narednim koracima ćemo odlučiti. Želimo promjenu prioriteta i da se stranka bavi stvarnim problemima građana ove zemlje. Sve se svodi na uske skupine, porodično i interesno vezane ljude”, rekao je Šepić i dodao da u SDA ne postoji spremnost na razgovor te da se sve svodi na arogantni i bahati odnos.

Istakao je da nisu pozvani ni na sjednicu Glavnog odbora iako je bila obaveza da se to učini.

“To što rade je licemjerje. Ljudi se ne pozovu, zabrani im se dolazak na sjednicu, a nakon  toga tvrde da će se problem i rješavati unutar organa stranke”,  rekao je Šepić, dodajući da, iako je čuo da je formirana radna grupa u SDA, sa njima niko nije razgovarao.

“Ukoliko se stvari ne poprave, onda SDA sigurno ide putem Lagumdžijinog SDPa, a to je scenarij u kome ne želim da učestvujem”,  kaže Šepić, koji tvrdi da već odavno parlamentarne većine u Predstavničkom domu BiH nema, te da se ona od sjednice do sjednice, ovisno o pitanjima, priprema i pravi.

Safet Softić, potpredsjednik SDA i predsjedavajući Doma naroda parlamenta BiH, kazao je da problemi u Klubu poslanika SDA u Predstavničkom domu BiH nisu novina te da nesuglasice traju od posljednjeg kongresa SDA.

“Na zadnjem Kolegiju SDA formirali smo grupu koja će obaviti razgovore s ovom četvoricom, što ćemo veoma brzo učiniti. Dakle, ovi poslanici su napustili rad Kluba, a nisu u Predstavničkom domu formirali novi klub, što jasno ukazuje na to da još postoji prostor za razgovore da se ta stvar riješi u okviru organa stranke i vjerujem da će to tako ići”, rekao je Softić.

Priznao je da bi, ukoliko bi navedeni poslanici istupili iz SDA ili formirali neki drugi klub, to sigurno izazvalo određene turbulencije unutar koalicionih stranaka koje čine parlamentarnu većinu.
NV / NN / foto NN

Na vrh