Ratni veterani posjetili mjesta stradanja u Zavidovićima: Mi smo svjedoci da rat nikada nije prihvatljivo rješenje

6. Jul 2017. | 22:58 | NV
CNA_9489

Grupa ratnih veterana iz BiH, Srbije i Hrvatske u organizaciji Centra za nenasilnu akciju Sarajevo/Beograd zajednički su posjetili mjesta stradanja vojnika i civila na području općine Zavidovići, odnosno na području bivšeg Vozućkog ratišta.

Mirovna organizacija Centar za nenasilnu akciju, sa uredima u Sarajevu i Beogradu, od 2008. godine organizuje posjete grupe ratnih veterana iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije mjestima stradanja civila i vojnika tokom posljednjeg rata. Posjete se organizuju u partnerstvu sa veteranskim asocijacijama i grupama iz svakog mjesta koje se planira posjetiti.

Ovog puta u saradnji sa veteranima iz Armije RBiH i VRS-a iz Zavidovića i Doboja bivši pripadnici Armije RBiH, VRS-a, HVO-a, HV-a, VJ i JNA zajednički su posjetili Kotu 715, spomenik i spomen crkvu u mjestu Stog, centralni gradski spomenik u Zavidovićima, neobilježeno mjesto stradanja “13. kilometar” i spomenik u dvorištu crkve Svetog Josipa.

Lideri vjerskih zajednica iz Zavidovića priključili su se ratnim veteranima prilikom odavanja počasti stradalim i polaganju cvijeća u dvorištu crkve Svetog Georgija u Stogu, centralnom gradskom spomeniku u Zavidovićima te spomeniku u dvorištu crkve Svetog Josipa u Zavidovićima.

“Ovo područje nam je bilo važno obići kako zbog velikog broja stradalih sva tri naroda tako i zbog dosadašnje uspješne saradnje sa boračkim organizacijama sa ovog područja. Ono što je novina koja nam se čini jako važnom jeste da su nam se priključili vjerski poglavari sve tri vjerske zajednice iz Zavidovića zajedno s ratnim veteranima odavši počast stradalim”, kazao je Adnan Hasanbegović iz Centra za nenasilnu akciju dodavši kako mu se ovakve akcije čine dobrim primjerom na putu pomirenja.

Pored polaganja cvijeća i odavanja počasti stradalim, veterani su posjetili i Kotu 715 na brdu Podsijelovo na obroncima planine Ozren koja bi se mogla nazvati i Brdom smrti. Udaljena 20-ak kilometara od Zavidovića Kota 715 imala je izrazit vojno-strateški značaj, a plato Kote 715 bio je poprište sukoba Armije RBiH i VRS-a tokom 1994. i 1995. godine. Na prostoru od jedva nekoliko stotina metara kvadratnih u periodu od nekoliko mjeseci stradalo je više od 200 vojnika s obje strane dok ih je više stotina ranjeno. Među veteranima koji su danas obišli Kotu 715 bilo je i onih koji su tokom sukoba 1994. i 1995. bili na suprotstavljenim stranama u rovovima međusobno udaljenim tek nekoliko metara.

Ninko Đurić, bivši pripadnik VRS porijeklom iz Vozuće, kazao je kako je Kota 715 jedno od najtežih ratišta na prostoru cijele BiH gdje je na izrazito malom prostoru stradao veliki broj vojnika.

“Na toj koti su izginuli najhrabriji, ali i danas veterani koji su došli odati počat stradalim sigurno su hrabri. Sa te kote mi smo uputili apel pojedincima i institucijama s ciljem pronalaska nestalih vojnika i civila. Oni zaslužuju ljudski kraj, dostojanstvenu sahranu i to je možda i najznačajniji apel današnje posjete“, rekao je Đurić.

Enes Bajrić, bivši oficir Armije BiH iz Zavidovića, izrazio je zadovoljstvo što je dio ovakvog događaja.

“Svi mi danas okupljeni odali smo počast svima koji su stradali na ovom području, poslali smo poruku ohrabrenja svim majkama, kćerima i sinovima koji su izgubili najmilije. Pridružujem se apelu da se pronađu nestali kako bi porodice pronašle utjehu i sahranile najmilije. Nama je živjeti zajedno, meni je ovo prvi sličan susret, jučer sam s nekim ljudima popričao i to mi je bilo značajno jer ja znam kako je bilo meni, ali me zanima i kako je bilo onima protiv kojih sam se borio u tom ratu. Ako sjedimo samo u svom toru i ataru onda mi samo znmo onu istinu koju želimo čuti. Razmjenom iskustva nadamo se da ćemo olakšati onima koji dolaze iza nas da zajedno žive s boljim razumjevanjem“, kazao je Bajrić.

Jedan od ratnih veterana kazao je kako ratni veterani iskustvo rata nose kao breme na leđima, ali da je mnogo lakše kada se to breme skine i odmori malo.

“Činjenica je da mi na svim stranama imamo poginule, nestale, ranjenje, demobilisane i nezaposene borce… Prema tome, ako mi nećemo da pokrenemo ovakvu inicijativu, ko će drugi?“, kazao je Enes Bajrić.

Lokalne vlasti iz Zavidovića i Doboja, predvođene načelnikom Hašimom Mujanovićem i predsjedavajućim Općinskog vijaća Zavidovići Redžom Seferovićem te gradonačelnikom Doboja Obrenom Petrovićem poželjeli su dobrodošlicu učesnicima te izrazili podršku ovakvim akcijama.

Mirko Zečević-Tadić, bivši pripadnik HVO, smatra kako je sama pojava grupe veterana iz pet različitih vojski iz BiH, Srbije i Hrvatske dovoljna poruka mladima kako rat nikada nije prihvatljivo rješenje.

“Jedan od ciljeva ovakvih akcija svakako je želja da našoj djeci ostavimo sjećanje na rat koje nas neće ponovo dovesti do nekih novih ratova“, dodao je Adnan Hasanbegović iz Centra za nenasilnu akciju.

NV / Centar za nenasilnu akciju

Na vrh