Referendum u Kataloniji: Sukob euroregija i nacionalnih vlada

1. Oct 2017. | 07:58 | NV
epa04291527 The Flags of the European Union member states fly outside the European Parliament in Strasbourg, France, 30 June 2014. The European Parliament will be meeting for the first plenary session since the European elections.  EPA/PATRICK SEEGER 
Dostawca: PAP/EPA.

Širom Evrope prate se dešavanja oko planova regionalnih vlasti Katalonije za današnje održavanje referenduma o nezavisnosti od Španije, prenosi Srna.

Analitičari ističu da bi velika izlaznost na referendum i većina glasova “za” otcijepljenje mogla ohrabriti i druge regione sa sličnim namjerama u Evropi što bi dovelo do dodatnog pritiska na EU.

Međutim, većina evropskih lidera nije se jasno i javno izrazila povodom predstojećeg referenduma, dok su neki bili eksplicitni, poput francuskog predsjednika Emmanuela Macrona i prvog potpredsjednika Evropske komisije Fransa Timmermansa koji su stali uz Madrid protiv referenduma.

Neoglašavanje EU zbog dešavanja u Kataloniji izaziva razne sumnje jer su regionalni lideri apelovali na blok da posreduje u sporu sa Madridom.

Evropska komisija je kao odgovor na zahtjev regiona za intervenciju ponovila da je referendum interno pitanje Španije i da poštuje Ustavni poredak te zemlje.

Škotski prvi ministar Nicola Sturgeon je iznijela podršku za referendum Katalonije ali je dvosmisleno izjavila i da je “potpuno legitimno da je Španija protiv nezavisnosti svog regiona.”

Ona je tokom sedmice poslanicima škotskog parlamenta rekla da je “pravo na samoopredjeljenje važan međunarodan princip” i izrazila je nadu da će biti poštovan u Kataloniji, ali i drugdje.

Zvaničnici iz belgijskog regiona Flandrije podržavaju pritužbe Katalonije da subvencioniše siromašnije dijelove Španije.

Zvaničnici italijanske partije krajnje desnice iz Sjeverna Liga negodovali su zbog nedavnih hapšenja katalonskih lidera koje su naredile centralne vlasti u Španiji.

Sa druge strane, niti jedan zvaničnik Evropske unije nije podržao referendum kojeg je kao nelagalnim okarakterisao i Ustavni sud u Španiji.

Za danas je najavljeno glasanje u Kataloniji i oči Evrope su uprte u taj dio Španije. Centralna španska vlast pokušava spriječiti organizovanje referenduma, dok veliki broj stanovnika Katalonije na ulicama protestuje i traži pravo da glasa. U Madridu su se također održali protesti sa kojih je pozvana vlada u Madridu da očuva jedinstvo Španije.

Sama gradonačelnica Barcelone Ada Colau je protiv nezavisnosti, ali je osudila ponašanje “beskompromisne vlade” premijera Mariana Rajoya u Madridu, rekavši da je ona pogoršala situaciju sa katalonskom regionalnom vladom.

 

NV

Na vrh