Reis Kavazović se sastao sa njemačkim ministrom policije i održao predavanje Njemačkom društvu za vanjsku politiku

23. May 2017. | 22:21 | NV
Reis_ministar_Maizier_23-05-2017-1

Danas se u Berlinu reisu-l-ulema IZ u BiH Husein ef. Kavazović sastao sa ministrom unutrašnjih poslova SR Njemačke g. Thomasom de Maizièrom. Na sastanku se razgovaralo o mogućnosti da Islamska zajednica Bošnjaka u Njemačkoj stekne status korporacije javnog prava na nivou saveznih pokrajina. Također je bilo riječi o razmijeni iskustva Islamske zajednice u BiH sa njemačkim akademskim institucijama i budućnosti institucionalne organizacije islama u Evropi, saopćila je Mina.

Ministar de Maizièr je podijelio sa delegacijom Rijaseta IZ u BIH u kojoj su bili direktor Uprave za vanjske poslove i dijasporu Rijaseta IZ u BiH Razim Čolić, prof. dr. Hilmo Neimarlija, savjetnik Reisu-l-uleme za odnose sa medijima Muhamed Jusić, suradnik u Upravi za vanjske poslove Muhamed Jugo i sekretar u Islamskoj zajednici Bošnjaka u Njemačkoj Adem Hasanović, pozitivno iskustvo sa useljenicima iz BiH i aktivnostima Islamske zajednice Bošnjaka u njemačkom društvu. S obzirom da u Njemačkoj ne postoji ministarstvo vjera i da se tim pitanjima bavi ministar unutrašnjih poslova dogovoren je nastavak saradnje između IZ u BIH,  Islamske zajednice Bošnjaka u Njemačkoj i Ministarstva unutrašnjih poslova.

 

Reisu-l-ulema održao govor pred Njemačkim društvom za vanjsku politiku

Danas je u Berlinu reisu-l-ulema IZ u BiH Husein ef. Kavazović održao govor u Njemačkom društvu za vanjsku politiku („Deutsche Gesellschaft für Auswärtige Politik“- DGAP).

U svom predavanju Reisu-l-ulema je predstavio Islamsku zajednicu i njeno iskustvo upravljanja vjerskim pitanjima u sekularnoj državi i u evropskom kontekstu.

Njemačko društvo za vanjsku politiku je nacionalna mreža za vanjsku politiku. Kao nezavisna, nestranačka i neprofitna organizacija, DGAP već 60 godina promovira vanjsku politiku SR Njemačke.

Svojim radom DGAP ima za cilj dati značajan doprinos raspravi o vanjskoj politici SR Njemačke, savjetovati donosioce odluka u politici, ekonomiji i civilnom društvu. Njihovi ciljevi su također informisati javnost o pitanjima međunarodne politike, jačati vanjsku politiku SR Njemačke i u svijetu promovirati vanjsku politiku SR Njemačke. Ovim predavanjem završena je višednevna službena posjeta Reisu-l-uleme i delegacije Rijaseta IZ u BIH SR Njemačkoj. DGAP broji oko 2500 članova. Reisu-l-ulema IZ u BiH je na kraju predavanja odgovarao na pitanja članova DGAP-a o islamu ali i trenutnoj situaciji u BiH.

NV

Na vrh