Reis Kavazović se susreo sa Hasanom Čengićem

13. Oct 2017. | 22:45 | NV
13-10-2017-reis_rukovodstvo_Sabora

Danas je reisu-l-ulema dr. Husein ef. Kavazović primio članove rukovodstva Sabora Islamske zajednice u BiH, javlja MINA, prenosi INS.

Rukovodstvo Sabora je upoznalo reisu-l-ulemu sa usaglašenim dnevnim redom iduće sjednice koja će se održati u subotu, 28. oktobra 2017. godine.

Na sastanku je postignuta saglasnost u vezi sa sadržajem dnevnog reda, a reisu-l-ulema je izrazio zadovoljstvo uspješno završenim pripremama sjednice i postignutim dogovorom oko nastavka zasjedanja Sabora.

“Na ovoj sjednici će najvjerovatnije biti razmatrana samo redovna pitanja, jer Sabor IZBiH treba nastaviti raditi, usvajati potrebne dokumente i razmatrati aktuelna pitanja“, kazao je izvor INS-a iz Sabora IZBiH.

Neslužbeno, sjednicom će i ovaj put predsjedavati Edin Atlagić, član rukovodstva Sabora.

Podsjetimo, sjednica Sabora Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini prekinuta je 8. jula nakon što ni poslije skoro šest sati nije usvojen dnevni red.

Sabor je trebao odlučivati o rukovodstvu najvišeg predstavničkog i zakonodavnog tijela IZBiH. Također, trebao je biti razmatran i rad Ustavne komisije Sabora na čelu sa Jusufom Zahiragićem.

“Ne postoji sukob između nas dvojice (sa Čengićem, op. a.). Mi razgovaramo normalno jer valja voditi zajednicu. Poglavar je prvi čovjek zajednice koji mora da ukazuje na nešto što nije dobro i mora tražiti da se to popravlja. Ja ću i dalje insistirati od predsjednika Sabora da on Sabor vodi po pravilnicima i da uvažava sve druge organe, da se ne miješaju kompetencije. Svako treba raditi svoj posao u skladu sa propisima, i ako se tako svi budemo ponašali mislim da nećemo imati nikakv problem, ali ako ljudi smatraju da trebaju drugačije da se ponašaju i da izađu iz tih okvira tu je Sabor da ih vrati, da od njih zahtijeva da se tako ponašaju ili da ih smijeni.  Ukoliko ne žele raditi po pravilima, onda sigurno će doći do zahtjeva za smijenama a to smo već na neki način imali“, kazao je reis Kavazović u intervjuu za TV1 nakon Sabora IZBiH, 13 jula ove godine.

 

NV / INS

Na vrh