Reis Kavazović u Višegradu: Evidentan pokušaj asimilacije Bošnjaka kroz obrazovni sistem RS-a

2. Dec 2017. | 23:00 | NV
kavazovic visegrad

Danas je reisu-l-ulema Islamske Zajednice u BiH dr. Husein ef. Kavazović, u pratnji muftije goraždanskog Remzije ef. Pitića, posjetio mekteb u naselju Međeđa u Medžlisu Islamske zajednice Višegrad, prenosi MINA.

Ovom prilikom reisu-l-ulema Kavazović je prisustvovao mektebskom času kojeg je održao Esad ef. Grabus. Razgovarajući sa djecom, njihovim imamom i predsjednikom MIZ Višregrad, Bilalom Memiševićem, reisu-l-ulema se interesovao za uslove u kojima Zajednica djeluje, te izazove s kojima se muslimani u ovom dijelu BiH susreću.

U prostorijama Medžlisa održan je sastanak sa džematlijama i članovima Izvršnog odbora.

Na sastanku se reis Kavazović obratio prisutnima i slušao njihove prijedloge i sugestije. Konstatovano je da je urađeno jako puno na obnovi infrastrukture Zajednice i da je povratak prognanih, koji je u slučaju Višegrada počeo relativno kasno, ipak, dao rezultate koji mogu biti dobra osnova da se Bošnjaci održe na svojim stoljetnim ognjištima, ali da svi trebamo uraditi puno više kako bi se osigurao održivi povratak.

Reisu-l-ulema je naglasio kako je kroz svoje posjete mektebima u manjem bosanskohercegovačkom entitetu primjetio kako je u većini slučajeva mekteb jedini oblik obrazovanja naše djece, koji u njima odgaja ne samo islamske vrijednosti nego čuva i njihov kulturni i nacionalni identitet.

Osjetio je, kazao je Kavazović, ovom prilikom, da su evidentni pokušaji asimilacije Bošnjaka kroz obrazovni sistem RS-a. To je sada jedan sasvim novi izazov koji se nameće pred Islamsku zajednicu i ona će kroz svoju reformu mektebske nastave na kojoj se radi u obzir morati uzeti i ova zapažanja sa terena.

U pratnji reisu-l-uleme bili su i dr. Enes Svraka, šef Odjela za mektebe pri Upravi za vjerske poslove Rijaseta i gosp. Muhamed Jusić, savjetnik Reisu-l-uleme za medije.

 

NV

Na vrh