Reisu-l-ulema primio delegaciju BZK Preporod

7. Apr 2017. | 19:07 | NV
Reis_BZK_Preporod_07-04-2017

Danas je reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović u zgradi Rijaseta primio delegaciju BZK Preporod. U delegaciju su pored predsjednika prof. dr. Senadina Lavića bili i  prof. dr. Enes Durmišević i prof. dr. Ibrahim Pašić.

Ovom prilikom gosti su Reisu-l-ulemu upoznali sa aktivnostima Preporoda i uputili mu poziv da uzme učešće na Sedmom međunarodnom naučnom skupu „Bosanskohercegovačka država i Bošnjaci“ koji će se održati u Sarajevu 20. maja 2017.  Reisu-l-ulema Kavazović je prihvatio poziv i rekao da Bošnjacima nedostaje više projekta koji propituju njihovu zbilju i trasiraju smjernice zajedničkog djelovanja u budućnosti.

Delegacija je ovom prilikom Reisu-l-ulemi uručila i jedno od novijih izdanja Preporoda knjigu akademika Ibrahima Pašića „Od stećka do nišana u Bosni i Hercegovini“. Autor knjige kao i prof. Durmišević su istakli značaj očuvanja srednjovjekovnih korijena Bošnjaka posebno ističući historijski značaj postepenog prelaska nadgrobnih spomenika stećaka u nišane kao dokaza kontinuiteta bošnjačkog naroda na ovim prostorima.

Na kraju je reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović uz čestitke autoru na ovom vrijednom izdanju naglasio kao on smatra da je od suštinskog značaja da Preporod svojim aktivnostima i projektima bude prisutan sa našim narodom u domovini i dijaspori podjednako.

 

NV

Na vrh