Reisu-l-ulema uvodničar na međunarodnoj konferenciji u Berlinu o odgovornosti religija za mir

22. May 2017. | 14:42 | NV
05

Danas je u Berlinu reisu-l-ulema IZ u BiH Husein ef. Kavazović uzeo učešće u radu međunarodne konferencije “Odgovornost religija za mir“ koju organizuje njemačko Ministarstvo vanjskih poslova.

Reisu-l-ulema se obratio na uvodnoj sesiji konferencije zajedno sa njemačkim saveznim ministrom vanjskih poslova gosp. Sigmar Gabrielom, glavnim rabinom iz Jerusalema dr. David Rosenom i dr. Agnes Abuom iz Centralnog komiteta Svjetskog savjeta crkava.

Govoreći pred vjerskim liderima iz 53 države svijeta ministar Sigmar Gabriel je rekao da je i Evropa i njemačko društvo imalo svoje iskustvo sukoba zbog vjere i da je trebalo vremena da se te razlike prevaziđu, te da se danas ponovo vjera povezuje sa ratom i sukobima i da bi vjerski lideri trebali preuzeti odgovornost za izgradnju mira.

U svome izlaganju  reisu-l-ulema Kavazović je između ostalog rekao: “Odgovornost  za mir, kao i  za pravdu ili ekološku sigurnost  života na Zemlji, utkana je u našu zajedničku ljudsku sudbinu, kojoj danas niko ne može potpuno izmaknuti“, te dodao: “U svijetu u kojem živimo gore vatre rata i eksplodiraju podmetnute bombe, ruše se gradovi i dižu u zrak putničke stanice i saobraćajnice, ubijaju  civili  i protjeruju sa svojih ognjišta milioni ljudi.  Mir je u   današnjem svijetu nesiguran i ranjiv svugdje i u svakom trenutku.  I svako je  podložan njegovoj ranjivosti. I svako je dužan da ga štiti onoliko koliko može. Od nas,  koji  zagovaramo vrijednosti i ustanove religija mira, očekuje se da doista hoćemo to što možemo.“

Na kraju svog izlaganja reisu-l-ulema Kavazović se osvrnuo i na stav Islamske zajednice u BiH o pitanju odgovornosti religija za mir rekavši: “Islam je religija mira, kao i svaka druga vjera. Jasne su kur’anske poruke da Bog zabranjuje prinudu u vjeri,  i  da Bog ne voli pretjerivanje i one koji pretjeruju.  Islam je religija koja svojim imenom poziva na mir. Ogromna većina pripadnika islama predano se odaziva tom pozivu. Međutim, postoje grupe i pojedinci koji koriste islam u širenju straha, izazivanju sukoba, činjenju brutalnog nasilja. Na to što oni čine naš je odgovor, odgovor nas u Islamskoj zajednici u Bosni i Hercegovini, da se iz vjere i u ime vjere suprotstavljamo  njezinim zloupotrebama,  njezinim povezivanjima sa djelima mržnje, zla i nasilja. Jedan od temeljnih zahtjeva  islama  je  da se  pomažemo  i natječemo   u dobru.  Ispunjavanje ovog zahtjeva je  naše  opredjeljenje“, zaključio je reisu-l-ulema Kavazović.

Planirano je da se tokom dana Reisu-l-ulema sastane sa savjetnikom kancelarke SR Njemačke za vanjsku i sigurnosnu politiku dr. Christophom Heusgenom. Ove aktivnosti su samo dio planiranih susreta sa bošnjačkom zajednicom, državnim zvaničnicima, medijima, nevladinim organizacijama i akademskom zajednicom koje će reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović i delegacija Rijaseta IZ u BiH imati tokom višednevne posjete SR Njemačkoj.

U delegaciji koju predvodi Reisu-l-ulema su još i Vahid ef. Fazlović, tuzlanski muftija, Razim Čolić, direktor uprave za vanjske poslove i dijasporu Rijaseta IZ u BiH, profesori FIN-a prof. dr. Hilmo Neimarlija i prof. dr. Enes Karić, saradnici u Upravi za vanjske poslove Muhamed Jugo i Muhamed Fazlović, te savjetnik reisu-l-uleme za odnose sa medijima Muhamed Jusić.

 

NV

Na vrh