Rektor Škrijelj poručio: Ne dam da iko gazi Univerzitet u Sarajevu

16. May 2017. | 22:10 | NV
rifat(1)

Rektor Univerziteta u Sarajevu Rifat Škrijelj u obraćanju članovima Senata i premijeru KS Elmedinu Konakoviću, ministru obrazovanja Elviru Kazazoviću i pomoćniku ministra za visoko obrazovanje Sifetu Kukuruzu na sjednici koja traje od 15 sati kazao je da neće dati da iko gazi Univerzitet u Sarajevu, piše agencija Patria.

Nekoliko sati traje rasprava o Zakonu o visokom obrazovanju koji se 24. maja treba naći u Skupštini KS. Na tekst zakona i njegove odredbe upućene su brojne kritike, a nijedna koju je uputio Senat UNSA-e nije ni prihvaćena jer su proglašene zakašnjelim.

Pomoćnik ministra Sifet Kukuruz bio je član obje Komisije koje su pripremale i nacrt i prijedlog zakona. On je za agenciju Patria polovinom februara potvrdio da će amandmani koje je uputio Senat biti razmatrani u drugoj fazi postupka. Do danas je ostalo nejasno šta podrazumijeva druga faza kad bi zakon za nekoliko dana trebao doći pred zastupnike.

Rektor Škrijelj jasno je kazao da su najodgovorniji za loš zakon ministar Kazazović i Kukuruz.

Škrijelj je dodao da je potreban kvalitetan zakon o visokom obrazovanju kako bi se riješila sva važna pitanja za 2.600 uposlenih i 30.000 studenata. Dodao je da ukoliko ne budu prihvaćeni prijedlozi Senata pokazat će se sva neozbiljnost onih koji su odgovorni za kreiranje zakona.

 

NV / NAP

Na vrh