Rektor Škrijelj poručio: Zakon nije dobar, ovo je pokušaj politike da oslabi rektora i UNSA

31. May 2017. | 14:26 | NV
20170531_115541

Rektor Univerziteta u Sarajevu Rifat Škrijelj obratio se zastupnicima u Skupštini KS povodom Prijedloga zakona o visokom obrazovanju. UNSA je najbolji univerzitet u BiH zadnjih 21 godinu, a od 20.000 univerziteta nalazi se u 8% najboljih na svijetu. UNSA se djelimično finansira iz budžeta, ali 50% vrati u budžet, kazao je rektor, piše agencija Patria.

U 2016. godini 114 miliona KM bio je budžet, UNSA je samo zaradio 40 miliona KM od čega je 50% dato u Budžet.

“Ne valjamo kao akademska zajednica gdje nismo disciplinirani, imamo nekoliko dekana koji uzimaju sebi plaće od 5,5 do 7 hiljada KM i nisam mogao to spriječiti. U okvirnom i ovom zakonu odgovornost za finansijsko poslovanje snosi UO, a ko će smijeniti UO ako jedna institucija ne posluje pozitivno.”

“Kako rektor može odgovarati ako dekan pronevjeri novac? Imamo krizu na ETF i to nema veze sa rektorom, i tadašnji ministar je bio profesor ETF-a”, kazao je rektor.

“Zakon nije dobar, nije reformski, pokušava oduzeti trun autonomije i to kroz UO UNSA. Imamo problem u funkcionisanju UO. Vrlo brzo ću se izjasnit o tome”, poručio je Škrijelj.

Škrijelj je kazao da je žalosno da je ministar izignorirao da u Komisiji treba imenovati one koje je Senat predložio i tu su već pokazalo da smo obespravljeni.

“Premijer Konaković je u zadnjih 10 dana proveo na UNSA između 10 i 16 sati. I da njega nije bilo nijedna svar koju smo tražili ne bi bila u zakonu. Pokušavaju se obespraviti prorektori i student prorektor i to je morbidni pokušaj politike da se oslabi rektor a onda i Univerzitet u Sarajevu. Mi ćemo tražiti tematsku sjednicu, UNSA će uskoro obilježiti 70. godišnjicu a KS je preuzeo ulogu osnivača. Ovaj zakon nije dobar, da oni amandmani koji pokušavaju UO dati većinu da može smijeniti rektore i dekane to je rušenje autonomije. Odbranit ćemo UNSA od političke elite i administracije koja želi da uništi autonomiju.”

Rektor Škrijelj je kazao da su tražili da u UO budu 4 člana ispred osnivača i da predsjednika UO imenuje osnivač i da može biti zaposlen na UNSA.

 

NV / NAP

Na vrh