Renzi diže plate javnom sektoru uoči referenduma

1. Dec 2016. | 08:48 | NV
renzzi

Vlada Italije, na čijem je čelu premijer Matteo Renzi, potpisala je danas sa predstavnicima sindikata sporazum kojim se, po prvi put poslije sedam godina, predviđa povećanje plata u javnom sektoru.

Sporazum je potpisan uoči referenduma o ustavnoj reformi, koji je zakazan za 4. decembar, primjećuje Reuters.

Renzi je ranije obećao da će dati ostavku ako izgubi glasove na referendumu na kojem se glasa za ustavne promjene koje bi dovele do smanjenja uloge Senata i prebacivanje moći iz regiona u Rim.

Međutim, u ranije objavljenom članku politico.eu upozorava se da iako su evropski lideri ujedinjeni u želji da Renziju uspije ustavni referendum, upravo bi taj uspjeh mogao da otvori put pobjedi populističkog “Pokreta pet zvjezdica” komičara i aktiviste Beppea Grilla na izborima 2018, koja bi mogla da ugrozi evrozonu.

“Ako Renzi uspije 4. decembra, Italijom će upravljati sistem koji daje veću, a ne manju, šansu “Pokretu pet zvijezdica” da osvoji vlast 2018. Isto kao što Brexit predstavlja suštinsku prijetnju po EU, pobjeda “Pokretu pet zvijezdica” mogla bi da ugrozi evrozonu”, ocjenjuje se u članku politico.eu.

 

NV / Tanjug / foto twitter.com/matteorenzinews

Na vrh